Volledig scherm
© anp

T-Mobile start prijzenoorlog met onbeperkt bundel van 35 euro

Mobiele abonnementen gaan komend jaar véél voordeliger worden. Experts verwachten een prijzenoorlog nu T-Mobile als eerste een supervoordelig abonnement voor onbeperkt mobiel internet en bellen lanceert. Kosten: slechts 35 euro per maand, ruim de helft goedkoper dan zulke bundels nu kosten.

Quote

Dit gaat een ware concurren­tie­slag ontketenen op de Nederland­se markt

Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper

Telecomexpert Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper spreekt van een 'spectaculaire' en 'revolutionaire move'. ,,Dit gaat een ware concurrentieslag ontketenen op de Nederlandse markt." Ben Woldring, directeur/eigenaar van grootste telecomabonnementvergelijker Bellen.com, heeft eveneens hoge verwachtingen. ,,Ik verwacht dat dit héél véél klanten gaat trekken."

Bijzonder is dat het onbeperkt internetten en bellen in de gehele EU geldt en er geen addertje onder het gras schuilt, ook niet bij excessief gebruik. Dagelijks geldt weliswaar een ruime limiet van 5 GB, maar die is vervolgens onbeperkt en gratis met 1 GB op te hogen.

Onorthodox

Quote

Uit onderzoek blijkt dat klanten dolgraag betaalbaar onbeperkt internet willen

Martin Knauer, ceo ad interim van T-Mobile Nederland

Volgens T-Mobile is het tijd voor onorthodoxe stappen en liggen de prijzen voor mobiel internet nu veel te hoog. Recent onderzoek van researchbureau Tefficient bevestigt dit: met een kleine 30 euro per Gigabyte is Nederland één van de duurste landen van Europa. Gemiddeld verstoken Nederlanders ook slechts 1 Gb per maand, zeven keer minder dan inwoners van Finland: niet toevallig één van de weinige landen dat al enige tijd betaalbare onbeperkte bundels kent.

,,Uit onderzoek blijkt dat klanten dolgraag betaalbaar onbeperkt internet willen," zegt Martin Knauer, ceo ad interim van T-Mobile Nederland. ,,Miljoenen Nederlanders zijn bang om over hun bundel te gaan en wachten met video kijken en muziek streamen tot ze een WiFi-punt hebben gevonden. Terwijl WiFi vaak minder snel en betrouwbaar is. Wij willen belemmeringen wegnemen." Hij wijst er op dat T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone allemaal een gloednieuw 4G-netwerk hebben liggen. ,,Die worden niet optimaal benut."

Agressief

Die nobele gedachte is uiteraard slechts het halve verhaal. Met de onorthodoxe stap wil T-Mobile, dat nu ruim 3,5 miljoen klanten heeft, vooral de concurrentie aanpakken. Tele2 is sinds zijn nieuwe netwerk klaar is agressief gaan adverteren met grote data-abonnementen en biedt voor 35 euro een bundel voor 24 Gigabyte per maand. Het Zweedse bedrijf wil een vijfde van de markt winnen.

KPN boekt ondertussen veel succes door het aanbieden van gecombineerde vaste en mobiele abonnementen. T-Mobile heeft geen vast net en kan dat niet. Nu Ziggo en Vodafone fiat uit Brussel hebben voor hun fusie in Nederland kunnen zij die tactiek komend jaar bovendien ook gaan uitvoeren. ,,2017 wordt een beslissend jaar voor de telecommarkt in Nederland," zegt Knauer dan ook. ,,Wij gaan de concurrentie opvoeren en de markt verstoren."

Volledig scherm
Een advertentie van T-mobile van vanochtend. © AD

Ongerust

Quote

In de boardroom van KPN, Vodafone en Tele2 zal dit met enige ongerust­heid worden ontvangen

Deskundige Wijkman van Telecompaper.com

Deskundige Wijkman van Telecompaper.com geeft hem gelijk. ,,In de boardroom van KPN, Vodafone en Tele2 zal dit met enige ongerustheid worden ontvangen." Volgens Woldring kan zeker Tele2 niet anders dan zelf ook met onbeperkt internet te komen. ,,Zij profileren zich als prijsvechter. Eigenlijk had ik verwacht dat zij als eerste met zo'n abonnement zouden komen."

Beide experts noemen de stap van T-Mobile niet onlogisch. De gemiddelde consument in Nederland betaalt 20-25 euro per maand voor zijn mobiele abonnement. Als T-Mobile mensen kan verleiden 35 euro uit te geven, verdienen ze geld. ,,Ik geef ze een goede kans," meent Woldring. ,,Ook voor veel mensen met vast internet thuis is dit een zeer aantrekkelijke propositie."

Loer

Met zijn nieuwe onbeperkte abonnement lijkt T-Mobile nu Tele2 een loer te willen draaien en uit de markt te drukken, zegt een ingewijde in de telecomsector die anoniem willen blijven. ,, Tele2 heeft voor veel geld een nieuw 4G-net gebouwd, maar krijgt nu nauwelijks tijd om dat terug te verdienen."

Ad interim ceo Knauer denkt in ieder geval veel nieuwe klanten te gaan trekken. Een concreet getal wenst hij niet te noemen, maar enkele honderdduizenden zit in de goede richting. ,,Uit eigen onderzoek blijkt dat ruim de helft van de premiummarkt van 1 miljoen mensen zeer geïnteresseerd is in deze propositie."

Prijsvechter

De laatste twee jaar profileert T-Mobile zich steeds meer als prijsvechter, waarbij de succesvolle strategie van T-Mobile USA lijkt te worden gekopieerd: zo bood het als eerste royale buitenland bundels en lanceerde het dit najaar onbeperkt muziek streamen buiten de bundel om. Toezichthouder ACM verbood dat afgelopen maand echter, waardoor nu een rechtszaak volgt. ,,Wij zullen voor de rechter voor onze klanten vechten," stelt T-mobile.

Naast het abonnement voor onbeperkt internet vernieuwt T-Mobile ook zijn overige bundels. Zo komt er ook een bundel van 10 Gigabyte voor 28 euro. De nieuwe abonnementen zijn per 16 januari beschikbaar.