Tandjes, waarom verdient de tandarts zó véél?
Tandartsen verdienen een riant salaris en draaien nog relaxte werkweken ook. Hoe kan dat? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Waarom is de tandarts zo duur? Bijna iedere keer als ik er kom, gaat die vraag door mijn hoofd. Ik ben gezegend met een goed gebit dus ik zit niet zo vaak in de gevreesde stoel. Toch moest ik laatst zo'n 75 euro aftikken na een simpele controle, waarbij de tandarts wat foto's maakte en mijn gebit reinigde. Veel langer dan een kwartier duurde het allemaal niet.
Op het gevaar af over te komen als een zuinige zuurpruim - dat vind ik dus snel verdiend. Natuurlijk is hij ook geld kwijt aan zijn assistente, materialen, huur van het pand, bladiebla. Maar dan blijft er nog altijd een leuk bedrag over.
Google leert me dat ik niet de enige ben die worstelt met die vraag. Wanneer ik intik 'Waarom verdient...' doet de zoekmachine alvast een aantal suggesties op basis van veelvoorkomende zoekopdrachten.
Monopolie
Op de tweede plaats: waarom verdient een tandarts zoveel? (Die komt na de vraag; waarom verdient mijn collega meer?) Ook blijken meer Nederlanders zich af te vragen waarom notarissen, piloten en profvoetballers zo'n riante vergoeding opstrijken.
Nieuw onderzoek van economen geeft uitsluitsel over het lucratieve handeltje van Nederlandse tandartsen. De wetenschappers stellen dat tandartsen monopolieprijzen rekenen. Vrijwel allemaal hanteren ze de maximumtarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Concurreren hoeven ze niet want er is een groot tekort aan tandartsen.
En dat komt weer omdat er hier te weinig tandartsen worden opgeleid. Wie Tandheelkunde wil studeren, moet loten. En de kans dat je wordt toegelaten is klein. Vorig jaar meldden zich meer dan vierhonderd gegadigden bij de Radboud Universiteit, terwijl er maar plaats was voor 67 studenten.
Meer verdienen, minder werken
De winnaars zitten op rozen. De onderzoekers berekenden dat zij jaarlijks 50.000 euro meer verdienen dan degenen die niet worden toegelaten en een baan vinden in het vakgebied van hun tweede keuze. Om te voorkomen dat tandartsen het argument 'maar wij werken ook heel hard' in de strijd gooien, keken de onderzoekers ook even naar de lengte van hun werkweek. Wat bleek? Tandartsen werken 14 procent minder dan degenen die de loting verloren.
Meer studenten toelaten lijkt een logische oplossing. Toch pleiten de economen daar niet voor. Het duurt volgens hen lang om het tekort aan te vullen, en al die tijd worden de dure tandartsopleidingen grotendeels gefinancierd met publiek geld.
Het is veel effectiever om direct de maximumtarieven te verlagen. Bijkomend effect kan zijn dat we dan vaker naar de tandarts gaan, voorspellen de economen. ,,Maar aangezien tandartsen nu zo'n 30 uur per week werken, moet het voor hen te doen zijn om toegenomen vraag op te vangen door meer uren te draaien.'' Oftewel, harder werken tandartsen!
Reageren? economie@ad.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
1000 euro boete47
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
PREMIUM
Miljoenen tonnen graan moeten Oekraïne uit, maar hoe?
De overvolle Oekraïense graansilo’s baren de wereld steeds meer zorgen. Vanuit Europa wordt met man en macht gewerkt aan meer export over land, nu Rusland de Zwarte Zee blijft blokkeren. -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
26
Fondsen hebben honderden miljoenen euro's van ‘onvindbare’ gepensioneerden in de pot
Honderden miljoenen euro’s van ‘onvindbare’ gepensioneerden blijven liggen bij pensioenfondsen. Het gaat om mensen die recht hebben op een pensioen maar dat niet hebben aangevraagd en dat dus niet kan worden uitgekeerd, meldt pensioenfonds ABP. De pensioenfondsen proberen met hen in contact te komen. -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende. -
PREMIUMmet video
Twintig fabrieken van Shell Pernis krijgen grote beurt: ‘Het liefst willen we niet gehoord of geroken worden’
Hoe pleeg je onderhoud op het grootste petrochemische complex van Europa? Door complete fabrieken plat te leggen. ,,Een auto staat toch ook stil als hij een beurt krijgt?”