De hoogovens van Tata Steel in IJmuiden gezien vanaf het strand.
Volledig scherm
De hoogovens van Tata Steel in IJmuiden gezien vanaf het strand. © ANP

Tata Steel gaat grootste milieu-installatie ooit bouwen

Tata Steel heeft opdracht gegeven voor de bouw van de grootste milieu-installatie uit de geschiedenis van het staalbedrijf in IJmuiden. Volgens Tata vermindert de installatie de uitstoot van lood, zware metalen en stof van de zogeheten pelletfabriek met 80 procent. Het is de bedoeling dat de bouw na de zomer begint en de installatie volgend jaar in bedrijf gaat. Vanaf 2025 komt er een tweede onderdeel bij, waardoor ook de uitstoot van stikstofoxiden met 80 procent moet verminderen.

 1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
 2. Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
  PREMIUM
  met video

  Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensio­neer­den’

  De politieke strijd om de honderden miljarden pensioengeld is geluwd, maar de juridische strijd gaat onverminderd door. Tegenstanders van het nieuwe pensioenstelsel vrezen dat gepensioneerden er in het nieuwe stelsel bekaaid afkomen. Ze zetten alles op alles om de schade te beperken; van massaclaim richting de staat tot meerdere rechtszaken. ,,Er is zeker 400 miljard euro van de gepensioneerden gestolen.’’