Volledig scherm
© anp

Taxichauffeurs bereiken cao-akkoord: loonsverhoging en betere pauzeregeling

Vakbonden FNV en CNV, en brancheorganisatie KNV Taxi en Zorgvervoer hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. In een periode van twee jaar krijgen de ongeveer 30.000 taxichauffeurs die ons land telt twee keer een loonsverhoging van 2 procent.

Alle partijen stemden in met het voorstel dat een paar weken geleden werd gedaan. De looptijd van de nieuwe cao bedraagt twee jaar, van 1 januari 2019 tot 31 december 2020.

Naast de loonsverhoging maakt ook een verbeterde pauzeregeling deel uit van de afspraken. Ook wordt het doorbetalen bij ziekte aangepast. Voor ziektegevallen vanaf 1 januari geldt dat gedurende de eerste twee maanden 70 procent van het salaris wordt doorbetaald, en daarna tot 104 weken 90 procent.

Verder weten werknemers straks beter waar ze aan toe zijn als ze bij een aanbesteding overgaan naar een andere werkgever. Ook biedt de nieuwe cao meer duidelijkheid over wat betaalde arbeidstijd is en wat niet.

Andere sectoren

,,De voorziene loonstijgingen zijn weliswaar fors voor een markt die gekenmerkt wordt door bijzonder scherpe prijsconcurrentie, maar onze leden kiezen ervoor om de lonen van hun werknemers in de pas te laten lopen met die van andere sectoren in onze economie'', licht KNV-directeur Hubert Andela de afspraken toe.