Volledig scherm
In Denemarken is Uber door de overheid verboden. © ANP

Taxidienst Uber stopt in Denemarken

Taxidienst Uber stopt in Denemarken, vanwege strengere overheidsregels voor taxi's. Eerder oordeelde een Deense rechtbank al dat een Uber-chauffeur zijn werk illegaal deed.

Er rijden in Denemarken volgens het bedrijf 2.000 chauffeurs voor Uber en de laatste ritten staan gepland voor 18 april. De overheid heeft bepaald dat alle taxi's voortaan met stoelsensoren, rittenmeters en videobewaking moeten worden uitgerust. Volgens Uber-woordvoerder Kristian Agerbo gaat dat een stap te ver. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt te stoppen met zijn diensten in Denemarken, 'hoewel het geen definitief afscheid van Denemarken is.'

Eind vorig jaar verklaarde een Deense rechtbank dat een chauffeur van Uber de wetgeving voor passagiersvervoer heeft overtreden omdat hij geen vergunning had om als taxibestuurder te werken en zijn voertuig niet was geregistreerd als taxi. Hij kreeg daarvoor een boete. Ook in andere Europese landen ligt Uber onder vuur. Niet alleen bij de autoriteiten, maar ook bij chauffeurs, die vinden dat het bedrijf onder meer een te hoge provisie rekent. Vorige week nog gingen in Madrid taxichauffeurs de straat op om te protesteren tegen Uber.