Volledig scherm
© Mark Reijntjens

Te slim voor de baan? Bedrijven stop met die onzin

OP DE WERKVLOERSorry, u bent te slim voor de functie, dus u krijgt de baan niet. Werkzoekenden worden dagelijks met een kluitje in het riet gestuurd. Bedrijven, stop eens met deze onzin!

Je bent veel beter dan je functie voorschrijft? Echt erg, want dan ben je in no time ontevreden over je baan, niet toegewijd aan het bedrijf en bovendien raak je gespannen. Dat is de redenering om overgekwalificeerd personeel niet aan te nemen. Dat klinkt goed bedacht, maar het is vooral lui gedacht.

Natuurlijk komen we onderzoeken tegen die vol staan met werknemers die zich een maatje te groot voelen voor hun functie. En zeker, zo'n werknemer gaat lijken op een vulkaan die eerst pruttelt van frustratie en daarna uitdooft in onverschilligheid. Dat wil geen personeelsmanager op zijn geweten hebben. Dus zeggen ze: we nemen toch een maatje kleiner.

Quote

Zeker op de vergrijzen­de werkvloer is de afkeer van 'de overgekwa­li­fi­ceer­de werknemer' een dure vergissing

En dat is gek. Kijk even mee met wetenschappers die zes maanden rondliepen bij elf IT-bedrijven. Waar 'te slim voor de functie' niet meer de uitzondering is maar de norm, daar voelen de grote maatjes zich thuis. Ze presteren beter, zijn betrokken en goed voor de productiviteit. Zo komt een bedrijf van lui gedacht via goed bedacht bij waar het om gaat: de kassa die rinkelend lacht. 

Toch kan het nog gekker. Zeker op de vergrijzende werkvloer is de afkeer van 'de overgekwalificeerde werknemer' een dure vergissing. Onderzoek laat zien dat veel 50-plussers niet meer zo'n zin hebben in het gedoe van bazenbanen. De verkoopdirecteur wordt liever weer lekker senior verkoper.

Deze groep richt zich op mooi werk dat past bij het eigen talent. De oudere werknemers willen ook nog eens nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Verder genieten ze van de vrijheid die hun ervaring meebrengt naar deze baan. Ze kunnen elke klus helemaal top en succesvol afronden. Lagere status of lager salaris is geen probleem. Hun beloning ligt nu elders: tijd voor ontspanning en meer tijd voor thuis. 

Wow. Fitte grijze slimmeriken, dat is zo'n beetje de heilige graal nu we met z'n allen jaren langer moeten doorwerken voordat we met pensioen kunnen. Goede redenen voor personeelsmensen om de grote maatjes - inclusief 50 plus - wél aan te nemen zonder vrees voor een hoop nare gesprekken met te slimme medewerkers. Dan heeft personeelszaken nog maar één lastig gesprek te gaan. Want slimmer dan de chef, daar zit maar één persoon mee.

Klik hier voor eerdere afleveringen in de rubriek Op de werkvloer.