Techinvesteerder Prosus onderuit op Damrak
BeursTechinvesteerder Prosus was vandaag de sterkste daler op het Damrak met een verlies van 4,6 procent. Het bedrijf deed een deel van zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent in de verkoop. Met de opbrengst wil Prosus meer financiële armslag hebben om in andere bedrijven te investeren. Sowieso was het een mindere dag voor technologiebedrijven.
Delen per e-mail
Prosus’ moederbedrijf Naspers stak in 2001 zo’n 32 miljoen dollar in Tencent, dat toen nog een klein internetbedrijf was. Nu is het belang van de Zuid-Afrikanen van bijna 29 procent zo’n 239 miljard dollar waard. Het is niet de eerste keer dat Naspers en Prosus een deel van hun belang verzilveren. In 2018 verkocht mediabedrijf Naspers, dat zijn internetinvesteringstak toen nog niet op eigen benen had gezet, ook al eens 2 procent van de aandelen.
De AEX-index in Amsterdam sloot mede door het verlies van Prosus met een min van 0,5 procent op 710,08 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 1043,24 punten. Air France-KLM won daarbij dik 5 procent. Elders in Europa bleven de graadmeters dicht bij huis. Frankfurt verloor 0,2 procent. Parijs sloot 0,1 procent hoger. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,9 procent, mede dankzij het snelle vaccinatieprogramma van de Britten en een daling van het Britse pond.
De handel kreeg onder andere steun van beter dan verwachte cijfers over de Europese dienstensector, die evengoed wel een lichte krimp liet zien. Eerder bleek al dat de activiteit in de Europese industrie flink is toegenomen, waarmee de economie de lockdowns beter lijkt te hebben doorstaan dan gevreesd.
Just Eat
In Amsterdam stonden naast Prosus ook de aandelen van chipbedrijf ASMI en chipmachinemaker ASML onder druk. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met een winst van bijna 4 procent.
Shell sloot een fractie lager. De winterstorm die de olie- en gasindustrie in de Amerikaanse staat Texas tijdelijk stillegde, kost Shell 200 miljoen dollar. Ondanks deze tegenvaller denkt het concern wel dat er bij oliewinning winst zal worden gemaakt.
Vaccin
AstraZeneca daalde 1,2 procent in Londen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde dat ernstige problemen met het bloed moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. De voordelen van het vaccin wegen volgens onderzoekers zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).
De euro was 1,1890 dollar waard, tegenover 1,1845 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 58,71 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 62,16 dollar per vat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is er toekomst voor traditionele reisbureaus? ‘Goed advies alleen maar belangrijker geworden’
Het aantal reisbureaus is al jaren tanende en met het faillissement van D-reizen dreigen nog eens 285 reisbureaus uit het straatbeeld te verdwijnen. Is er nog toekomst voor het traditionele reisbureau? TUI, dat interesse heeft in een overname van (delen van) D-reizen, is ervan overtuigd. ,,Een goed reisadvies is in coronatijd alleen maar belangrijker geworden.” -
‘Elektronisch probleem Boeing 737 MAX uitgebreider dan gedacht’
Het vorige week ontdekte elektronische mankement bij enkele Boeing 737 MAX-toestellen treft meer onderdelen van de cockpit dan oorspronkelijk gedacht. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vrijdag. Door het defect heeft Boeing zestien afnemers gevraagd om de vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden. -
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal kan worden gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag dit kampeermiddel eigenlijk in de straat staan? -
Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege brexit
Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. ,,We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit’’, aldus de studie. -
PREMIUM
Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’
Sinds de contactberoepen begin maart groen licht kregen van het kabinet om de deuren weer te openen, zitten de agenda’s van masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten goed vol. En met de prijsverhogingen lijkt het mee te vallen.
-
PREMIUM
Zenuwachtig voor de eindtoets: met deze tips help je je kind goed om te gaan met spanning
En daar is ‘ie weer: de centrale eindtoets (voorheen Cito). Vanaf vandaag zitten weer talloze achtstegroepers te zwoegen op deze testen die moeten uitwijzen naar welk niveau middelbare school ze straks gaan. Alhoewel: het is een achtervang tegenwoordig. Want de docent heeft het laatste woord. Wij geven vijf tips aan kinderen, leraren, ouders én opa’s en oma’s hoe je je hier in deze tijd goed op kan voorbereiden. -
Na Jumbo en Makro zet ook AH het mes in managementlaag: reorganisatie raakt 7500 medewerkers
De winkelorganisatie van Albert Heijn gaat op de schop. Zo'n 7500 leidinggevenden krijgen door de reorganisatie een nieuwe functie. De functies teamleider en assistent-supermarktmanager verdwijnen, bevestigt de supermarktketen na berichtgeving van RTL Nieuws. Albert Heijn meldt dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. -
Een op vijf werknemers zag in 2020 (vrijwel) niemand tijdens het werk: ‘Mensen raken geïsoleerd’
Ruim een op de vijf werkende mensen komt sinds de coronacrisis vrijwel nooit iemand tegen tijdens werktijd. Vooral werkenden in de financiële sector en in de bedrijfstak informatie en communicatie hebben op een gemiddelde werkdag weinig contact met anderen: vijf op de tien hebben hooguit één ontmoeting met een collega of klant per dag.