Volledig scherm
Telecomaanbieder Tele2. © ANP

Tele2 en T-Mobile Nederland gaan samen

Telecombedrijf T-mobile neemt zijn concurrent Tele2 over. Volgens T-Mobile is de overname bedoeld om het op te nemen tegen het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo. ,,We willen de Nederlandse telecommunicatiemarkt verder open breken."

Volledig scherm
Tele2 en T-Mobile Nederland gaan samen, mits de Europese Commissie toestemming geeft.

Volgens Søren Abildgaard, de CEO van T-Mobile Nederland, heeft het duo KPN/Vodafone veel te lang vrij spel gehad. ,,Door onze krachten te bundelen met Tele2 kunnen we veel efficiënter concurreren en Nederlandse klanten een alternatief bieden." 

T-Mobile heeft naar eigen zeggen nu 3,7 miljoen klanten in Nederland en profileert zich sinds twee jaar als prijsvechter en uitdager van KPN en Vodafone. Datzelfde geldt voor Tele2. Sinds het zijn nieuwgebouwde 4G-netwerk eind 2015 openstelde, groeide het bedrijf naar ruim 1 miljoen mobiele klanten. Maar het Zweedse bedrijf is al veel langer actief in Nederland, sinds 1997. Het bezit een glasvezelnet, dat het in 2005 overnam van Versatel. Daarmee poogt Tele2 vooral op de zakelijke markt te scoren.

De overname komt niet als een enorme verrassing. Medio november zei Deutsche Telekom-baas Timo Höttges nog tijdens een telecomconferentie in Barcelona open te staan voor een fusie met Tele2 in Nederland. Expert Tim Poulus zei tegen het AD een samengaan waarschijnlijk te achten. ,,Dat gaat vast en zeker gebeuren. Dan ontstaat een derde speler die veel beter de strijd met KPN en Ziggo/Vodafone aan kan gaan.”

Aantrekkelijk

Het is met name de combinatie van een mobiel en vast netwerk waardoor de overname voor T-Mobile zo aantrekkelijk is. KPN scoort sinds enkele jaren met het bundelen van vaste en mobiele abonnementen, 'quadplay' genaamd, en heeft al 1,5 miljoen van zulke klanten. Dat lukt de telecomaanbieder door mensen te lokken met extraatjes zoals gratis Spotify en meer mobiele data.

Ziggo en Vodafone stellen dat door hun fusie ook te kunnen. T-Mobile mist dat vaste net en moet noodgedwongen gebruik maken van het KPN-netwerk, terwijl Tele2 schaal en de middelen mist. Samen kunnen ze gaan concurreren met KPN en Ziggo/Vodafone.

T-Mobile Nederland betaalt een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.

2 miljard omzet

Met het samengaan moet binnen drie jaar op jaarbasis 150 miljoen euro worden bespaard. De nieuwe combinatie is goed voor circa 2 miljard euro aan omzet. Over een eventueel verlies van banen liet de top van Tele2 zich niet uit. ,,Tot de fusie een feit is, is het business as usual", aldus topvrouw Allison Kirkby van Tele2.

Door de overname is er meer geld beschikbaar om te financieren, zoals in het nog snellere 5G-netwerk. Deutsche Telekom stelt daarvoor een krediet van 1,1 miljard euro beschikbaar. Dat geld kan goed van pas komen: in 2019 organiseert het ministerie van Economische Zaken een grote spectrumveiling en moeten aanbieders bandbreedte voor hun toekomstige 5G-netten kopen. 

De bedrijven gaan verder onder de vlag van T-Mobile, dat is gevestigd in Den Haag. Doel is onder meer de Nederlandse telecommarkt verder open te breken.

Goedkeuring Brussel

De voorgenomen overname is nog in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie. Dat kan behoorlijk wat tijd vergen. De verwachting is dat de fusie in de tweede helft van 2018 wordt afgerond. Kirkby is er overigens van overtuigd dat goedkeuring zal worden verkregen, ook omdat het gecombineerde bedrijf de concurrentie op de Nederlandse markt zal aanwakkeren.

Tot de toestemming zullen Tele2 en T-Mobile gewoon onder eigen vlag blijven opereren en zal de consument niets merken van het aanstaande samengaan.