Tele2 start 'data-oorlog' met goedkope 4G-abonnementen

VideoTele2 begint een grote prijzenoorlog met KPN, T-Mobile en Vodafone. Vanaf donderdag gaat het nieuwe 4G-netwerk live en start het Zweedse bedrijf met de landelijke verkoop van 4G-abonnementen.

Quote

Alleen zijn providers niet gul met data. Wij willen Nederland laten verdrinken in data, de handrem gaat er af

Jeff Dodds, Tele2
Volledig scherm
De tarieven zoals Tele2 die vanaf morgen gaat hanteren © Tele2

1 GB per maand met 100 belminuten kosten slechts een tientje per maand, 4 Gigabyte aan data met onbeperkt bellen 21 euro en voor 35 per maand krijgen klanten een gigantische 24 Gigabyte. De abonnementen die een looptijd van twee jaar hebben, kunnen in eerste instantie slechts inclusief een telefoon worden gekocht. Pas in de loop van volgend jaar komen ook sim-only abonnementen zonder smartphone beschikbaar. 

Met die prijzen ligt Tele2 ver onder de tarieven van KPN, T-Mobile en Vodafone. Abonnenten met 3 Gigabyte aan data per maand liggen vaak rond de 50 euro. Zelf toonde Tele2 een vergelijking waarin het bij een prijsplan met de nieuwste Samsung Galaxy S6 maandelijks 15 euro goedkoper is dan KPN. Ook claimt de prijsvechter 15 procent goedkoper dan T-Mobile te zijn, terwijl klanten een véél grotere databundel (een derde meer) ontvangen.

,,De mobiele netwerken in Nederland behoren tot de beste van de wereld," sprak Tele2-baas Nederland Jeff Dodds eerst nog lovend over de concurrentie.  ,,Alleen zijn providers niet gul met data. Wij willen Nederland laten verdrinken in data, de handrem gaat er af." 

Mobiele telefonie draait tegenwoordig om data, steeds minder mensen bellen nog. In Nederland stokt die ontwikkeling echter. Tele2 presenteerde een onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders slechts 360 Megabyte per maand verstoken. ,,Veel minder dan in andere landen en dat is raar. Onze conclusie: mobiel internet is véél te duur."

Data-oorlog
Tele2 belooft de markt flink op te schudden en gaat mobieltjes ook subsidiëren, bij de duurste toestellen 8 euro per maand. ,,Onze tarieven gaan de markt flink verstoren." Het telecombedrijf spreekt niet van een 'prijzenoorlog', maar een 'data-oorlog'.  ,,Want abonnementen zijn overal in Europa ongeveer even duur. Gemiddeld betalen klanten zo'n 20 euro per maand. Het gaat er om wat mensen daar voor krijgen," aldus Dodds.

De nieuwe iPhone 6S kunnen klanten overigens niet krijgen bij Tele2. Voorlopig zijn vooral Android-telefoons als die van Samsung, LG, HTC en Sony te koop.

Volgens Tele2 - die zich nadrukkelijk als uitdager van de gevestigde orde profileert - is het nieuwe 4G-netwerk kwalitatief goed en is het gemodelleerd naar het Zweedse netwerk. Dat werd eerder uitgeroepen tot het beste 4G-netwerk ter wereld.  

4G of LTE is de nieuwste, snelste vorm van mobiel internet en maakt live video kijken en muziek luisteren mogelijk, ook kunnen foto's en andere grote bestanden in een handomdraai worden gedownload. De snelheden kunnen in ideale omstandigheden oplopen tot 150 Mbit per seconde of zelfs hoger bij LTE+. Dat is tien tot twintig maal sneller dan met het oudere 3G waarmee de smartphone-revolutie acht jaar terug begon.

Dekking
Momenteel biedt het 4G-netwerk van Tele2 in 80 procent van Nederland dekking. In dat gebied wonen echter bijna alle Nederlanders (92 procent). De indoor dekking is met 65 procent wel nog lager, daar werkt het bedrijf hard aan. Waar nog geen 4G-dekking is, heeft Tele2 een deal gesloten met T-Mobile en vallen klanten terug op dat netwerk. Uiteindelijk moet echter al het data- en belverkeer over het eigen 4G-netwerk lopen.

Begin 2016 zal het 4G-netwerk landelijk dekkend zijn, belooft Tele2, wat in praktijk betekend dat de wettelijke eis van 95 procent is gehaald. Eind 2016 hoopt het telecombedrijf de indoor-coverage op het allerhoogste niveau te hebben.

UPDATE: Via deze link kunnen mensen een postcode-check doen en op een dekkingskaart van Nederland zien of het 4G-netwerk bij hun al sterk genoeg is.