Volledig scherm
Medewerkers van een callcenter in actie. De personen op de foto hebben niets met onderstaand verhaal te maken.

Telefonische energiecontracten vaak niet rechtsgeldig

Telefonisch afgesloten energiecontracten met consumenten zijn vaak niet rechtsgeldig. Dat bevestigt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van onderzoek gedaan door Kassa (BNNVARA). 

Niet alleen met verkoop van energiecontracten door aan de deur blijkt veel mis, zoals het AD onlangs in een serie artikelen onthulde. Telefonisch gaat er net zo veel mis. Tussenpersonen die namens energieleveranciers telefonisch klanten overhalen tot het sluiten van een nieuw contract, handelen tegen de wet. Dat concludeert Kassa op basis van berichten en telefoongesprekken die het tv-programma in handen heeft dat de contracten niet juist worden aangegaan.

Er is geen bedenktijd en geen handtekening. Consumenten krijgen van energieverkopers per sms of e-mail een aanbod toegezonden van een bepaalde energieleverancier. De geworven klanten moeten via een antwoordknop dat aanbod bevestigen.

,,De consument is in de veronderstelling dat het gaat om een offerte'', aldus Kassa, dat op NPO 1 zaterdagavond aandacht besteed aan de kwestie. ,,In werkelijkheid is hij een contract aangegaan met een nieuwe energieleverancier, althans, volgens de leverancier.‘’

Veel klachten en signalen

De ACM erkent veel klachten over deze verkooppraktijken te ontvangen. Een nieuw contract is pas rechtsgeldig wanneer een consument dat ondertekent, of indien een e-mail naar de leverancier wordt gestuurd waaruit blijkt dat de klant een contract wil aangaan. Dat wordt de schriftelijkheidsvereiste genoemd. Pas daarna gaat de wettelijke bedenktijd van veertien dagen in.

De toezichthouder weet niet precies hoeveel illegale contracten op deze manier zijn gesloten. ,,We krijgen er veel signalen over, we weten dat het een groot probleem is", zegt Jeroen Nugteren namens ACM. Volgens de Consumentenbond worden consumenten ,,misleid met als enige doel om je naar de energieleverancier(s) toe te leiden waarmee zij samenwerken".

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Er gaat veel mis met zowel telefonische als deur-aan-deur verkoop van energiecontracten © Mark Reijntjens

Wild-west wereld

Al met al lijkt de verkoop van energiecontracten een wild-west wereld. Zowel aan de deur als telefonisch gaat er veel mis. En niet alleen gewone consumenten, ook kleine zelfstandigen zijn massaal de dupe. Inmiddels hebben energiebedrijven beterschap beloofd, zij zeggen beter te gaan checken of de door hen ingeschakelde deurverkopers en callcenters volgens de regels werken.

Essent verbrak begin februari de relatie met een wervingsbureau voor callcenters, nadat het AD voicemails in handen kreeg waarin verkopers lieten weten wat ze echt van klanten vonden. ,,Die mensen zijn allemaal kankerlijers. En daarom moet je ze verneuken, er geld uithalen’’, is te horen. En: ,,Zij verdienen dat geld niet, ze hebben geen recht op dat geld. Jij hebt wel recht op dat geld.’’ Je hoeft het alleen maar van ze af te pakken. ,,Simpel.’’

Reden voor alle misstanden is dat de energiemarkt uiterst competitief is. Er zijn tientallen aanbieders die strijden om de gunsten van de klant. Voor bedrijven is het bovendien lastig om zich te onderscheiden: de meeste consumenten letten enkel op de prijs en eventueel of de stroom groen is. De ACM stimuleert de concurrentie om dat deze consumenten honderden euro's op jaarbasis kan schelen. Tegelijk zorgt de enorme concurrentie voor uitwassen.