Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Televisie en internet vanaf juli fors duurder

Nederlanders gaan komend jaar enkele tientallen euro's meer betalen voor hun internet- en tv-abonnement. Diverse providers - waaronder grootste spelers Ziggo en KPN - gooien hun tarieven omhoog. Dat blijkt uit een inventarisatie van vergelijker Pricewise.

Quote

Net als in de energiesec­tor zie je meerdere spelers hun tarieven verhogen

Hans de Kok

Gemiddeld zijn huishoudens vanaf juli 2 tot 3 euro per maand meer kwijt voor internet en televisie. Dat is zo'n 20 tot circa 40 euro per jaar. 

KPN verhoogt diverse internet- en televisiepakketten met 2,50 euro per maand. Abonnementen die voor juli vorig jaar zijn afgesloten stijgen met 1 tot 4 euro per maand. Klanten krijgen daar overigens wel hogere internetsnelheden voor terug. 

Bij Ziggo bedraagt de gemiddelde verhoging 1,65 euro per maand. De prijzen van de meest populaire alles-in-1-pakketten stijgen 2 euro per maand.

XS4All, eigendom van KPN, gooit de prijs van zijn Internet Basic en Internet Pro abonnement met 2,50 per maand omhoog. Voor enkele andere internetbundels moet zelfs 3,50 euro meer worden betaald. Klanten krijgen daar in meerdere gevallen wel een kwart meer snelheid voor terug.

Trend

Volledig scherm
Met Ziggo Sport biedt kabelaar Ziggo zijn abonnees een 'gratis' extraatje. © -

Telfort verhoogde de internetprijzen voor nieuwe klanten recent al. De maandprijzen gaan van 30 naar 35 euro. Het alles-in-één pakket stijgt van 42,50 naar maandelijks 45 euro. 

Tele2 voerde in maart ook al hogere tarieven in. Het goedkoopste internetabonnement steeg 3 euro, de andere bundels 2 euro. Alleen bij het goedkoopste abonnement ging de snelheid omhoog.

Hans de Kok, directeur van Pricewise spreekt van een trend. ,,Net als in de energiesector en bij de zorgverzekeraars zie je dat meerdere providers hun prijzen tegelijk verhogen.'' Hij wijst er op dat de prijzen in 2017 ook al met gemiddeld 22 euro (op jaarbasis) omhoog gingen. 

Investeringen

Quote

De vraag is of je als klant die hogere internet­snel­he­den wel nodig hebt

Hans de Kok

Telecomaanbieders zeggen dat de verhogingen nodig zijn nu ze fors investeren in hun netwerken. Ritchy Drost, financiële man van VodafoneZiggo, zei vorige week dat het bedrijf dit jaar 800 miljoen euro investeert om internetsnelheden nu en in de toekomst te kunnen verhogen. Bij KPN gaat het om soortgelijke bedragen.

In een mail aan klanten legt Ziggo uit dat de prijzen zijn verhoogd 'zodat je met steeds meer apparaten tegelijk het netwerk kunt gebruiken.' Verder stelt Ziggo in zijn tv-aanbod te investeren. 'Zodat je geniet van alles op tv . En flexibel tv kunt kijken zoals On Demand en online.'

Ziggo en KPN proberen elkaar op televisiegebied momenteel de loef af te steken met content en nieuwe diensten. Zo krijgen Ziggoklanten 'gratis' sportkanaal Ziggo Sport. 

De Kok van PriceWise adviseert klanten goed naar hun abonnement te kijken. 
,,De vraag is echter of je als klant op dit moment per se zit te wachten op een hogere snelheid van bijvoorbeeld 150 Mbit per seconde als dat meer kost'', zegt De Kok. 

Meer stijgingen

Voor de toekomst rekent Pricewise op meer prijsstijgingen. ,,We verwachten dat dit niet het laatste jaar is dat aanbieders hun abonnementsprijzen verhogen.''

Niet alle providers hebben hun tarieven al bekend gemaakt. Onder meer Caiway, Online en Youfone moeten nog volgen.