Volledig scherm
Mario en de giraffe in Blijdorp nemen afscheid van elkaar © Stichting Ambulance Wens Nederland

Terminale man krijgt afscheidskus van giraffe

RotterdamNog één keer wilde hij langs de giraffen in Diergaarde Blijdorp: afscheid nemen van de dieren wier verblijf hij jarenlang schoonmaakte. De 54-jarige Mario heeft niet lang meer te leven, hij is terminaal kankerpatiënt. Nagenoeg zijn hele leven kon hij in de Rotterdamse diergaarde werken, ondanks zijn verstandelijke beperking. Zelf is hij niet meer in staat om de langnekken gedag te zeggen, daarom stak Stichting Ambulance Wens de helpende hand toe.

Op het moment dat het ziekenhuisbed waar Mario op ligt het giraffenverblijf wordt ingereden gebeurt er iets moois. Niet alleen Mario wil afscheid nemen, maar ook de giraffen voelen aan dat het om een laatste ontmoeting gaat. Nog één keer krijgt de ernstig zieke man een kus van de giraffe. 'Een heel speciaal moment. Je zag hem glunderen en stralen,' vertelt Kees Veldboer, oprichter en directeur van de stichting. 'Bijzonder ook dat die beesten hem herkennen en aanvoelen dat het niet goed met hem gaat.'

Na het vaarwel met de giraffen kreeg Mario nog de kans om gedag te zeggen tegen zijn collega's. 'Heel mooi dat we op deze manier mee hebben kunnen werken aan de laatste wens van deze meneer,' besluit Veldboer. Stichting Ambulance Wens zorgt er met een groep van 200 geschoolde vrijwilligers dagelijks voor dat niet mobiele terminale mensen nog één keer de dag van hun leven hebben.