Volledig scherm
© REUTERS

Tesla-baas Elon Musk geeft
uitleg na omstreden tweets

Tesla-baas Elon Musk heeft een uitgebreide toelichting naar buiten gebracht na zijn tweets van vorige week. De miljardair zegt in gesprek te zijn met het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF over het van de beurs halen van het bedrijf. De financiering lijkt echter helemaal nog niet zo zeker. 

De commotie was groot toen Musk vorige week via Twitter zei te overwegen om Tesla van de beurs te halen bij een koers van 420 dollar per aandeel. Ook zei hij de financiering rond te hebben. Een paar uur voor die aankondiging kwam het nieuws naar buiten dat de Arabieren de afgelopen maanden een belang van 5 procent in Tesla hadden opgebouwd. 

De berichten leidden tot veel speculatie en het aandeel van Tesla spoot omhoog. De handel werd zelfs even stilgelegd en de beleggers en de beurswaakhond vroegen om opheldering

Vandaag kwam Musk met die uitleg. De pionier laat in een toelichting weten dat er al vaker gesprekken zijn geweest met het Saudische fonds PIF over de privatisering en dat dit fonds hem zelfs zou hebben gevraagd om Tesla van de beurs te halen. ,,De voorzitter van het fonds uitte expliciet zijn steun voor het financieren van zo'n transactie. Ik begreep van hem dat er geen andere beslissers nodig waren en dat ze enthousiast waren om door te zetten", zo schrijft hij in zijn toelichting. 

Musk zegt verder ook met andere aandeelhouders te spreken. Verder meldt hij adviseurs ingehuurd te hebben om zijn privatiseringsplannen verder uit te werken. Opvallend is: de Arabieren hebben tot nu toe ontkend een mogelijk vertrek van Tesla van de beurs te ondersteunen. 

Het kan zijn dat Musk zich met de toelichting wil indekken tegen mogelijke schadeclaims. Verschillende investeerders hebben de oprichter en zijn bedrijf aangeklaagd. Zij noemen de tweets van Musk vals en misleidend en een 'kernaanval', bedoeld om shortsellers (mensen die speculeren op koersdalingen) uit te schakelen.