Volledig scherm
De Tesla Model 3. © EPA

Tesla kan productie Model 3 opschroeven na ophalen 1,8 miljard

Tesla heeft 1,8 miljard dollar opgehaald met het plaatsen van leningen bij investeerders. De fabrikant van elektrische auto's gaat dat geld vooral gebruiken om de productie van de nieuwe, betaalbaardere Model 3 op te voeren.

Oorspronkelijk was Tesla van plan 1,5 miljard dollar binnen te halen. Door de sterke vraag naar obligaties werd dat 300 miljoen dollar meer.

Voor de Model 3, waarvan onlangs de eerste exemplaren werden geleverd aan klanten, heeft het bedrijf meer dan 450.000 bestellingen. Met de Model 3 wil Tesla zich omvormen tot een autofabrikant die een groter publiek kan bedienen. Het voorbereiden voor de massaproductie van het nieuwe model kost echter veel geld. Afgelopen kwartaal gaf Tesla daarvoor bijna 1,2 miljard dollar uit.

Wachtlijst

Topman Elon Musk onthulde in april 2016 de Model 3. Vanaf dat moment konden geïnteresseerden tegen een aanbetaling van 1.000 dollar een plek op de wachtlijst voor de auto krijgen. Met een prijskaartje van ongeveer 35.000 dollar was de Model 3 aanzienlijk goedkoper dan de andere modellen van Tesla. In de eerste week ontving het bedrijf 325.000 orders. Ook in Nederland leidde de aankondiging tot lange rijen bij Tesla-dealers.