Volledig scherm
© AP

Tesla sluit deel van zonnepanelenbedrijf Solar City

De aangekondigde reorganisatie bij Tesla treft het ingelijfde zonnepanelenbedrijf SolarCity flink. Het door twee neven van Tesla-topman Elon Musk opgerichte SolarCity werd twee jaar geleden door Tesla opgeslokt in een omstreden deal voor 2,6 miljard dollar.

Hoeveel mensen er precies bij het bedrijfsonderdeel vertrekken is onduidelijk, maar volgens uitgelekte documenten sluiten zeker dertien van de ongeveer zestig installatiebedrijven van SolarCity de deuren. Ook eindigt een samenwerking van SolarCity met het grote doe-het-zelfconcern Home Depot, die naar verluidt goed was voor de helft van de omzet.

Tesla kondigde vorige week aan 9 procent van zijn personeelsbestand te schrappen. Die ingreep is nodig om de maker van elektrische auto's, accu's en zonnepanelen eindelijk winstgevend te kunnen maken. Tesla heeft in bijna vijftien jaar nog nooit een jaar met winst afgesloten. Bij het bedrijf staat nu alles in het teken van het behalen van zijn productiedoelstellingen voor Model 3, de massaproductieauto die Tesla bij het grote publiek moet krijgen.

Kritiek

De overname van SolarCity werd in 2016 kritisch ontvangen. Musk zou aan het hoofd van dit bedrijf komen staan, terwijl kenners zich afvroegen of hij voldoende kennis zou hebben om het met Tesla te combineren. Ook zagen veel aandeelhouders de overname niet zitten.

Musk noemde de overname van SolarCity, waar hij toen al een belang in had, een 'no-brainer', vanwege de link tussen elektrisch rijden en technologie voor het opladen van batterijen. Zijn idee was om de batterijtechnologie van Tesla te combineren met zonnepanelen, zodat consumenten hun opgewekte stroom kunnen opslaan.

Veel investeerders zijn kritisch over de grote smak geld die Tesla erdoorheen jaagt om te groeien, en denken dat het bedrijf daardoor ten onder kan gaan.