Test: iPhone X meest breekbare smartphone ooit

videoDe iPhone X is niet alleen Apple's duurste, maar ook met afstand de meest breekbare smartphone. Dat concludeert SquareTrade na een uitgebreide valtest.

Quote

De iPhone X breekt bij de eerste val plat op de grond.

SquareTrade in valtest

Smartphoneverzekeraar SquareTrade onderwerpt alle nieuwe top-telefoons aan een uitgebreide val-test. Bij de iPhone X met zijn vrijwel geheel uit glas bestaande buitenkant, liegen de resultaten er niet om. Bij een val op de voorkant is het breekrisico 100 procent.

,,De iPhone X breekt bij de eerste val plat op de grond'', aldus SquareTrade. ,,Na deze val reageert het scherm niet meer en doet ook de geroemde feature voor gezichtsherkenning het niet meer."

De meeste schade ontstaat opvallend genoeg bij een val op de zijkant. ,,Hoewel de buitenkant van de iPhone X enkele kleine sporen van schade vertoont, is het scherm na de val compleet onbruikbaar.''

Volledig scherm
Een advertentie voor Apple's nieuwe iPhone X die sinds 3 november officieel te koop is. © AP

Waterbestendigheid

Volledig scherm
Een iPhone 6 met kapotgevallen scherm © AD/David Bremmer

Valt de 1159 euro kostende iPhone X op de achterkant dan ,,breekt deze in veel stukjes, waarna de iPhone X vanwege de losse scherven bijna niet meer is vast te houden.''

Beter scoort de smartphone op de waterbestendigheidstest. Het toestel overleeft dertig minuten onder water op één meter diepte zonder problemen. Alleen het geluid is daarna wat gedempt.

Al met al waardeert SquareTrade het breekbaarheidsrisico op liefst 90 procent. Die score staat voor een 'hoog risico'. 

,,Ondanks Apple’s bewering dat het glas van de iPhone X het meest duurzame glas ooit is, is de iPhone X de meest breekbare iPhone die we tot nu toe hebben getest'', zegt Jason Siciliano van SquareTrade.

Volledig scherm
De iPhone X scoort niet best in de valtest van SquareTrade © SquareTrade

Smartphone-hoesje vereist

Ter vergelijking: de iPhone 7 kreeg vorig jaar een breekbaarheidsscore van 50 ('gemiddeld risico'). De 7 Plus doet het met 60 iets minder goed, maar bezit ook nog een gemiddeld risico. Reden dat de iPhone X zoveel slechter scoort is dat Apple zijn jubileum-model een glazen achterkant heeft meegegeven. 

Vanwege het hoge risico adviseert SquareTrade kersverse iPhone X-bezitters onder meer een smartphone-hoesje en een screenprotector aan te schaffen. 

Dat laatste is des te verstandiger nu de reparatiekosten voor de iPhone X mede dankzij het extra grote en gevoelige OLED-scherm fors hoger liggen: voor de reparatie van een kapot scherm rekent Apple ruim 321 euro. Dat is 60 procent meer dan bij de iPhone 6, 6s en 7 waar een schermreparatie dik 181 euro kost. 

Volledig scherm
Apple-ceo Tim Cook poseert met een trotse iPhone X-bezitter uit Palo Alto, Californië © Getty Images

Al met al levert Apple met de iPhone X dure topkwaliteit, stelde website Tweakers al in deze eerste recensie voor het AD. Het toestel kent veel plus- en minpunten.

Samsung Galaxy
Wie in de test een reden ziet om voor de Galaxy S8 van concurrent Samsung te gaan, moet weten dat ook die bij een val snel defect raakt. In zijn test eerder dit jaar oordeelde SquareTrade dat de Galaxy S8 zelfs de eerste telefoon ,,die kapot ging bij de eerste val op alle zijden." 

Quote

De iPhone X is de meest breekbare die we ooit hebben getest

Jason Siciliano, SquareTrade

Desalniettemin is het breekbaarheidsrisico met score 76 ('medium tot hoog') nog altijd beter dan de nieuwe iPhone X. Dat geldt ook voor de nieuwe Galaxy Note 8 die score 80 ('hoog risico') meekrijgt.

Andere optie is om de iPhone 8 of 8 Plus in huis te halen: behalve voordeliger zijn die met scores 67 en 74 beduidend minder breekbaar dan de luxe iPhone X.

Volledig scherm
De nieuwe iPhone X is geheel van glas en daardoor extra breekbaar. © EPA