Volledig scherm
© anp

Teun van de Keuken nieuwe 'spookhuisgenoot' Plasterk

Het is mogelijk om je zonder controle op een adres in te schrijven bij de gemeente. Dat ontdekte journalist Teun van de Keuken, die zich zonder problemen inschreef op het woonadres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in Amsterdam.

Volledig scherm
© anp

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen.

Bij KRO-NCRV-programma De Monitor hadden zich echter verschillende mensen gemeld die problemen ondervonden omdat onbekenden abusievelijk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven: zogenaamde spookbewoners.

Vanuit de BRP worden gegevens doorgegeven aan andere overheidsdiensten, waardoor foute gegevens grote gevolgen kunnen hebben. Zo lopen mensen toeslagen mis, doordat de Belastingdienst burgers koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt. Een van de mensen die De Monitor opvoert, Judith Prent, vertelt dat zo'n onbekende in haar naam een nieuwe Digid-code had opgevraagd. Daarmee had de spookbewoner zich toegang willen verschaffen tot haar bankrekening.

Boete
Ondanks zijn goede bedoelingen kan Van der Keuken waarschijnlijk wel een boete tegemoet zijn. De boete wordt uitgeschreven omdat het strafbaar is je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander. De gemeente Amsterdam was er in dit geval snel bij, omdat er een controlebrief werd gestuurd aan de bewoners van het inschrijfadres. ,,Hij heeft er welgeteld één dag ingeschreven gestaan", aldus de woordvoerster van Binnenlandse Zaken.

Minister Plasterk liet in een schriftelijke reactie weten dat 97 procent van de gegevens in de BRP klopt. Slechts een klein percentage zou fraude willen plegen.

Later vrijdag liet de bewindsman weten dat hij de actie van De Monitor ,,ongepast'' vindt. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, ,,omdat ik het een aanfluiting vind''. Aangifte gaat Plasterk evenwel niet doen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement