Volledig scherm
© REUTERS

Thomas Cook lijkt gered van de ondergang

De noodlijdende reisorganisatie Thomas Cook lijkt gered van de ondergang. Het Chinese conglomeraat Fosun steekt met een groep van schuldeisers gezamenlijk 900 miljoen pond (994 miljoen euro) in het Britse reis- en luchtvaartbedrijf.

Thomas Cook kwakkelt al langer. De vakantie- en reisaanbieder zucht onder een fikse schuldenlast en oplopende verliezen. Dat veel Britse klanten hun vakantieplannen deze zomer hebben uitgesteld vanwege de brexitonzekerheid, maakt het er niet veel beter op. Ook de stijgende brandstofkosten en afzwakkende economische groei zorgen voor extra tegenwind. 

Analisten vreesden dat het erop of eronder zou zijn. De geldzorgen lijken verleden tijd dankzij de reddingsboei van Fosun, dat al een grote aandeelhouder is van Thomas Cook. Het Chinese conglomeraat, dat onder meer Club Med en Cirque du Soleil in handen heeft, steekt 450 miljoen pond (bijna 500 miljoen euro) in het bedrijf. In ruil daarvoor krijgt het een belang van 75 procent in de touroperator en 25 procent in de luchtvaarttak van het vakantiebedrijf. 

Een groep van banken en obligatiehouders zetten hun krediet bij Thomas Cook om in de resterende aandelen. Daarnaast leveren ze 450 miljoen pond aan nieuw kapitaal. De luchtvaartmaatschappij houdt er rekening mee dat er door de reddingsplannen een einde komt aan de beursnotering in Londen, hoewel het bedrijf ernaar streeft beursgenoteerd te blijven. Bestaande aandeelhouders krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan de reddingsoperatie. Tegelijkertijd moeten ze rekening houden met ‘aanzienlijke verwatering’ van hun stukken als gevolg van de reddingsoperatie. De plannen moeten nog worden goedgekeurd, Thomas Cook gaat ervan uit dat de deal in oktober rond is.

Doek 

Meer luchtvaartmaatschappijen kampen met een slechte financiële gezondheid. Eerder dit jaar viel het doek voor de Britse luchtvaartmaatschappij Flybmi. Het bedrijf weet het faillissement mede aan het dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De aanhoudende onzekerheid leidde ertoe dat de luchtvaartmaatschappij ‘waardevolle contracten’ had verloren, meldde het bedrijf in februari. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met 17 vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.

Begin dit jaar gingen behalve Flymbi ook al meer het IJslandse Wow Air, het Belgische VLM en het Duitse Germania over de kop. De felle concurrentie in de luchtvaartsector en de stijgende kerosineprijs eisen hun tol.