Volledig scherm
© ANP

Thomas Cook Nederland failliet, doorstart niet uitgesloten

updateHet doek is gevallen voor de Nederlandse dochter van Thomas Cook. Vorige week moest het bedrijf al uitstel van betaling aanvragen nadat het Britse moederbedrijf was omgevallen. Voor de 200 medewerkers in Nederland is inmiddels collectief ontslag aangevraagd. Een doorstart is niet uitgesloten, meldt de curator. 

De afgelopen dagen werd naarstig gezocht naar mogelijkheden om de Nederlandse dochter zelfstandig of samen met een aantal andere Europese dochters verder te laten gaan. Helaas bleken die mogelijkheden er op korte termijn niet te zijn, zo laat het bedrijf in een korte verklaring weten.

De komende weken gaat de curator in gesprek met potentiële kopers voor Thomas Cook Nederland of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

Voor de tienduizenden Nederlanders die de komende tijd nog op reis gaan met Thomas Cook of Neckermann Reizen, verandert er in feite niets, ook niet nu het faillissement is uitgesproken. Vorige week maandag maakte het bedrijf al melding van financieel onvermogen. Hierdoor kon de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) bijspringen en waren klanten in die zin ‘gered’. Zij krijgen hun geld terug óf kunnen hun reis omboeken. Het callcenter van Thomas Cook blijft voorlopig nog gewoon bereikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Stekker

De Britse touroperator ging vorige week kopje onder door een combinatie van een fikse schuldenlast als gevolg van een slechte overname van een concurrent tien jaar geleden, teruglopende inkomsten door wegblijvende klanten door onder andere de brexit en zomerweer en een hard spel van investeerders.

Door het faillissement van de moedermaatschappij raakten verschillende dochterondernemingen in financiële problemen. Uit de Belgische en Duitse tak werd vorige week al de stekker getrokken. In het Verenigd Koninkrijk is men ondertussen druk bezig met het terughalen van gestrande toeristen. Ongeveer de helft van de ruim 150.000 Britse toeristen is inmiddels terug. De luchtvaartautoriteit UKCAA verwacht dat de operatie, de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd, nog tot 6 oktober duurt.

Aardbeving

Thomas Cook was een van de grootste reisconcerns wereldwijd en dreigt met het faillissement de reisindustrie in populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Griekenland, Turkije en Tunesië zwaar te raken. De koepelorganisatie van Spaanse hoteliers waarschuwde dat mogelijk zo'n 500 hotels in Spanje, met name op de Canarische eilanden, de deuren zullen moeten sluiten als gevolg van het faillissement. 

,,Dit is een aardbeving met een kracht van 7, en het wachten is nu op de tsunami”, zei eerder al de vereniging van reisorganisaties op Kreta. De schade wordt daar geschat op tientallen miljoenen euro’s. Thomas Cook heeft de vakanties van het hoogseizoen aan veel hoteliers nog niet betaald, en dankzij het staken van de activiteiten levert ook het naseizoen geen inkomsten op. Een aantal landen, waaronder Turkije, heeft al aangekondigd zijn ondernemers financieel te zullen ondersteunen.  

Volg al het nieuws rond het faillissement van Thomas Cook in onze app: