Volledig scherm
De Nederlandse website van Ticketmaster © Screenshot Ticketmaster

Ticketmaster gehackt: stel een nieuw wachtwoord in

Online kaartenverkoper Ticketmaster vraagt iedereen die tussen september vorig jaar en afgelopen zaterdag concertkaarten kocht zijn wachtwoord opnieuw in te stellen. Dat laat het bedrijf vanmorgen per e-mail aan klanten weten.

Quote

Forensi­sche teams werken dag en nacht om te begrijpen hoe dit kon

Ticketmaster

Oorzaak is kwaadaardige software die afgelopen week is ontdekt bij de Britse tak Ticketmaster UK. Daarbij zijn mogelijk persoonsgegevens van klanten buitgemaakt. Het gaat om naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, betalingsgegevens en aanmeldgegevens.

Hoeveel klanten slachtoffer zijn, is voorlopig onduidelijk. Ticketmaster stelt dat het om minder dan vijf procent van de klanten wereldwijd gaat. Alleen Britse klanten zouden getroffen zijn. ,,Uit voorzorg vragen we ook alle klanten van Ticketmaster  buiten het Verenigd Koninkrijk hun wachtwoord opnieuw in te stellen wanneer ze inloggen op hun account," schrijft het bedrijf.  

Ook talloze Nederlandse klanten hebben vanmorgen een e-mail ontvangen. Mensen die geen bericht in hun mail hebben, zijn niet getroffen, stelt Ticketmaster. 

Inlogproblemen

Het nieuws leidt op sociale media tot onrust, want veel klanten kunnen momenteel niet inloggen op hun Ticketmaster-account. ,,Zijn er inlogproblemen? Ik kon gelijk niet meer inloggen met mijn wachtwoord," vraagt Ellis Marsman op Twitter zich af. ,,,Vet creepy," zegt ene Elizabeth. Ook in de rest van de wereld regent het reacties van klanten op Twitter. 

De concertkaartenverkoper raadt klanten aan komende tijd hun rekeningafschriften in de gaten te houden op aanwijzingen van fraude of identiteitsdiefstal. ,,Als je je zorgen maakt, of verdachte activiteiten in je afschriften opmerkt, neem dan contact op met de bank of het creditcardbedrijf."

Hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden is nog onduidelijk. ,,Forensische teams en beveiligingsexperts werken dag en nacht om te begrijpen hoe de gegevens bloot zijn komen te liggen. We werken samen met de autoriteiten, evenals creditcardmaatschappijen en banken.'' 

Verder lezen na tweets

Elizabeth ✨ on Twitter

Uhm dus ik kreeg zo'n mail van Ticketmaster dat er zo'n incident is geweest en dat mensen misschien bij je gegevens konden komen ofzo, omdat je de mail had gekregen kon jij daarbij zitten. Dus ik wil inloggen op de NL & Duitse TM en mn wachtwoord wordt niet herkend?

René Koster on Twitter

@Ticketmaster_NL ik kan niet inloggen op mijn account, als ik dan een nieuw wachtwoord aanvraag en die kopieer en plak doet ie het ook niet. Nieuw account aanmaken lukt ook niet want krijg steeds de melding niet alle velden ingevuld. Hoe dan?

Website voor vragen

Volgens Ticketmaster komt de kwaadaardige software ,,van een klantenservice product gehost door een externe leverancier."

Ticketmaster heeft een Nederlandstalige website in het leven geroepen waarin klanten meer info kunnen krijgen over het incident. Verder is de concertkaartenverkoper voorlopig niet bereikbaar voor vragen.

Het gevaar van gelekte wachtwoorden staat de laatste maanden extra in de aandacht. Eerder onthulde het AD dat liefst 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders op straat liggen en eenvoudig zijn in te zien.

Volledig scherm
De e-mail die Ticketmaster vandaag naar Nederlandse klanten stuurde die tussen september vorig jaar en eind vorige week kaarten kochten © Screenshot Ticketmaster
  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’