Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Tienduizenden zzp'ers met kind krijgen alsnog compensatie

Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2005 en 2008 moeder zijn geworden, krijgen zo'n 5.600 euro ter compensatie. Het gaat om ongeveer 20.000 vrouwen die net tussen twee zwangerschapsregelingen inzaten en daardoor geld misliepen.

In 2005 werd het recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen geschrapt. Drie jaar later werd een nieuwe regeling ingevoerd. 

Een groep vrouwen, net in die tussenperiode bevallen, stapte naar de rechter en eiste op grond van het VN-Vrouwenverdrag een compensatie. Volgens dit verdrag heeft iedere werkende vrouw recht op een vorm van zwangerschapsverlof met behoud van een deel van het inkomen.

Na jarenlange procedures stelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) de vrouwen deze zomer in het gelijk. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu besloten om alle vrouwen uit die periode te compenseren. 

Zelf naar UWV 

Om voor die regeling in aanmerking te komen, moeten de vrouwen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 bevallen zijn. Die vrouwen zullen zelf naar het UWV moeten stappen. De regeling geldt overigens ook voor vrouwen, die meewerken in de zaak van hun partner.