Volledig scherm
Facebook-CEO Mark Zuckerberg op een conferentie, begin mei © REUTERS

'Tijd om Facebook-monopolie op te splitsen'

De monopoliepositie van Facebook op het gebied van sociale netwerken moet doorbroken worden. Een groep organisaties spant samen om de Amerikaanse toezichthouder FTC te bewegen een einde te maken aan de machtspositie van het bedrijf.

Volledig scherm
© ANP XTRA

Volgens de groep die zichzelf Freedom From Facebook noemt, bestaande uit verschillende belangenorganisaties, is het zaak dat de alleenheerschappij van Facebook verdwijnt en dat de concurrentie wordt hersteld. Dat kan onder meer door het weer afsplitsen van diensten als WhatsApp, Instagram en Messenger, die allemaal in bezit zijn van de social media-gigant, aldus de organisatie.

De klagers roepen ook om toepassingen die communicatie tussen concurrerende netwerken mogelijk maakt. Ook zouden privacyregels verscherpt moeten worden om daarmee gebruikers meer controle te geven over het al dan niet verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie door sociale mediabedrijven.

Petitie

Op hun kanalen roept Freedom From Facebook mensen op tot het tekenen van een petitie, om het sociale medium zo 'veilig voor de democratie' te maken. Mensen kunnen met hun digitale handtekening laten zien dat ze het opbreken van de monopoliepositie van Facebook een goed idee vinden.

Deelnemers aan het initiatief zijn onder meer The Open Markets Institute, Citizens Against Monopoly, Demand Progress en MPower Change.