Volledig scherm
Tikkie is een app van ABN Amro, maar kan door rekeninghouders van bijna alle banken gebruikt worden. © anp

Tikkie Pay tijdelijk offline

ABN Amro heeft zijn nieuwe overboekingsdienst Tikkie Pay tijdelijk uit de lucht gehaald. Met de dienst kunnen gebruikers geld naar anderen overmaken op basis van een mobiel telefoonnummer. Maar daardoor is het mogelijk om het bankrekeningnummer van anderen te achterhalen, ontdekte RTL Nieuws. Dat nummer kan worden misbruikt voor fraude en oplichting.

,,We gaan precies uitzoeken hoe het zit. Tot die tijd is Tikkie Pay offline. De normale Tikkie werkt gewoon’’, aldus een woordvoerder van ABN Amro. De bank hoopt later meer duidelijkheid te kunnen geven.

Terugbetaalapp Tikkie heeft vier miljoen gebruikers. Via Tikkie Pay konden gebruikers ook op eigen initiatief betalen, dus niet alleen na een betaalverzoek. Je betaalt het bedrag aan een 06-nummer dat Tikkie koppelt aan de IBAN van de ontvanger. Wie net voor de overboeking de Tikkie annuleert, kon volgens RTL Nieuws het IBAN-nummer van de ontvanger zien. Zonder dat diegene daar weet van heeft.

Afkeuren

Eerder probeerden oplichters via een nepwebsite van Tikkie bankgegevens te ontvreemden. In plaats van tikkie.me (de originele website) gebruiken de criminelen tlkkie.nl. De i is dus vervangen door een l.

Vandaag werd ook bekend dat ABN Amro onderzoekt of klanten behoefte hebben aan een veilige opslagmogelijkheid voor cryptomunten. Vooralsnog gaat het alleen om een onderzoek onder klanten, zegt ABN Amro. Toezichthouders AFM en DNB lieten afgelopen week juist weten dit soort initiatieven af te keuren.