Volledig scherm
NS probeerde publicatie van het rapport tegen te houden. © anp

Toezichthouder: NS-top wist van aanbestedingsfraude

UpdateDe top van zowel NS als dochterbedrijf Abellio Nederland wist van het gesjoemel van het spoorbedrijf rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Quote

Het gedrag van NS heeft het concurren­tie­pro­ces gefrus­treerd

ACM-bestuurslid Henk Don

Het bedrijf speelde concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed.
De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en evenmin een op zichzelf staand incident vormt. ,,De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend'', staat in het rapport.  

Belastingbetaler
,,NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. ,,Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

Machtsmisbruik

Bijlage
Download Rapport_ACM

NS laat weten gemaakte fouten te betreuren en neemt zo snel mogelijk maatregelen om herhaling te voorkomen. Inmiddels is een externe adviseur aangetrokken. De benodigde veranderingen worden nog deze zomer doorgevoerd. NS trekt het aangekondigde beroep tegen het ACM-besluit in en belooft volledig mee te werken aan het vervolgonderzoek dat de marktmeester heeft ingesteld.

Reizigersorganisaties zien geen reden het vertrouwen in NS-baas Timo Huges op te zeggen, zoals vakbond FNV wel deed. ,,Timo Huges doet veel om NS voor reizigers aantrekkelijk te maken. FNV dient dat te steunen'', aldus Rover. De Maatschappij voor Beter OV vindt dat de topman 'adequaat' heeft opgetreden en noemt de actie van FNV 'ketelmuziek'.

Boetes
In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

Het onderzoek was opgezet omdat Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wilde delen en te hoge prijzen vroeg voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. Later bleek dat NS ook concurrentiegevoelige informatie van Veolia doorspeelde aan dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed.

Abellio
Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Dinsdag werd de gunning uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.