Volledig scherm
© REUTERS

Toezichthouder start onderzoek naar invloed techreuzen op Nederlandse betaalmarkt

De consumentenwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken naar de invloed en plannen van techreuzen op de Nederlandse betaalmarkt. Het gaat om grote bedrijven als Apple, Google, Amazon en Facebook, alsook om Chinese techgiganten als Tencent en Alibaba.

De toezichthouder wil beter zicht krijgen op wat de plannen van techreuzen zijn in Nederland en welke gevolgen die kunnen hebben voor consumenten en het bedrijfsleven. Zo bekijkt het concreet of er nieuwe betalingsmogelijkheden ontstaan en of kleinere bedrijven door de armslag van de grote jongens niet bij voorbaat buitenspel worden gezet.

Volgens de ACM zijn er van oudsher weinig partijen actief op de betaalmarkt. Momenteel zijn dat, op enkele kleine en grotere fintechbedrijven na, vooral banken. De nieuwe Europese regels voor betalingsverkeer, PSD2, bieden meer mogelijkheden voor innovatie en concurrentie.

Het onderzoek vindt plaats op verzoek van het ministerie van Financiën op aandringen van de Tweede Kamer. De toezichthouder gaat in gesprek met betrokken partijen en hoopt halverwege volgend jaar meer inzicht te hebben in de ontwikkelingen.