Volledig scherm
Reizigers op Schiphol die kort voor vertrek hun laatste euro's kwijt willen, kunnen deze sinds deze zomer inwisselen voor cryptomunten bitcoin en ethereum. © ROBIN UTRECHT

Toezichthouders willen cryptohandel aan banden leggen

De Nederlandse toezichthouders willen het criminelen zo moeilijk mogelijk maken om geld wit te wassen via de cryptohandel. De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche bank willen daarom dat er een nationaal vergunningenstelsel voor omwisselplatforms en aanbieders van cryptobewaarportemonnees komt. 

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) onderschrijft deze aanbevelingen, stellen beide instanties. Hij stuurt de aanbevelingen van AFM en DNB vandaag naar de Tweede Kamer.

Volledig scherm
Wopke Hoekstra. © Jiri Buller/Lumen

Volgens de toezichthouders worden cryptomunten nu veelvuldig gebruikt door criminelen, en ook voor terrorismefinanciering. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten de activiteiten van tussenpersonen gaan vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Daardoor moeten partijen die regelen dat mensen bijvoorbeeld bitcoins in euro’s omzetten, onderzoeken of hun klanten wel zuiver op de graat zijn. Wanneer ze ongebruikelijke transacties zien, moeten ze dat melden aan de autoriteiten.

AFM en DNB verwachten dat ongeveer dertig partijen in Nederland in aanmerking komen voor een vergunning. Onderdeel van dat traject is ook dat hun bestuurders worden getoetst op betrouwbaarheid en deskundigheid.

Uitwijken

De voorstellen zijn een uitwerking van Europese richtlijnen. Iedere EU-lidstaat moet deze richtlijnen in zijn eigen beleid verankeren. Dat moet voorkomen dat Nederlandse criminelen bijvoorbeeld naar België uitwijken, als in ons land de strengere regels gelden.

De cryptowereld is in essentie onoverzichtelijk, internationaal en vaak ook vrij anoniem van aard. De toezichthouders hebben niet de illusie dat crypto's nu ineens helemaal veilig zijn, dat criminelen er nu helemaal van wegblijven en dat consumenten geen risico's meer lopen. ,,Maar met deze maatregelen willen we ons financiële stelsel schoon houden. We willen het criminelen zo moeilijk mogelijk maken om gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Dit is geen vorm van extra consumentenbescherming. Er zijn nog steeds veel risico’s verbonden aan virtuele munten en toepassingen ervan. 

Juist omdat AFM en DNB de crypto’s nog steeds erg onvoorspelbaar vinden, zijn ze blij dat de Nederlandse banken de afgelopen jaren niet zijn overgegaan op het ontwikkelen van cryptotoepassingen, bijvoorbeeld in het aanbieden van zogenaamde ‘wallets’. ,,Dat zouden we bepaald niet toejuichen, omdat het de cryptomunten toch een bepaalde vorm van betrouwbaarheid zou geven. Maar gelukkig is dat dus niet gebeurd.’’

Quote

Mensen zien zo langzamer­hand in dat ze alle risico’s dragen, maar dat ze er niks voor terugkrij­gen

Lars van de Ven, AFM

ICO's

De toezichthouders stellen dat de blockchaintechnologie nog steeds interessant kan zijn, voor bepaalde doeleinden, bijvoorbeeld voor de financiering van sommige projecten in het MKB. Maar de hype met investeringsprojecten, de zogeheten ICO’s, is voor nu zo ongeveer wel voorbij, zegt Lars van de Ven, fintechdeskundige  bij de AFM. ,,Mensen zien zo langzamerhand in dat ze alle risico’s dragen, maar dat ze er niks voor terugkrijgen. Als het mis gaat, zijn ze al hun geld kwijt. Je ziet dat investeerders daar kritischer op worden en dat nieuwe projecten moeite hebben om geld op te halen.’’

Eerder al constateerde de autoriteit dat Nederlanders hun interesse voor cryptomunten de laatste maanden voor een deel verloren zijn, onder meer door de enorme koersval van de bitcoin. ,,We zijn blij te zien dat 80 procent van de investeerders de waarschuwingen van de AFM kent, en dat een derde er ook daadwerkelijk naar handelt. Het laat zien dat veel Nederlanders een goede inschatting van de risico’s hebben gemaakt.’’

Volledig scherm
© ANP