Volledig scherm
© REUTERS

TomTom krijgt forse klappen op de beurs

TomTom beleefde vandaag zijn grootste koersdreun sinds 2011. De Nederlandse kaartenmaker zag een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan. 

Beleggers deden vandaag massaal het aandeel van de hand nadat naar buitenkwam dat drie belangrijke klanten van TomTom de samenwerking aangaan met Google. 

Voortaan worden de auto's van Renault, Nissan en Mitsubishi uitgerust met Android-systemen, oftewel onder andere met Google Maps. Daarmee dreigt TomTom zijn relevantie te verliezen als belangrijke kaartenmaker. 

,,Dit is echt een klap, een doodsteek voor TomTom", reageerde analist Jos Versteeg van InsingerGillissen op het nieuws.  ,,TomTom heeft altijd aangegeven dat de auto-industrie niet met Google wil werken. En nu is er de omslag, ze halen Google in huis."

In een reactie benadrukt de Nederlandse navigatiebouwer dat er niets zal veranderen aan de relatie met Renault, een van de belangrijkste klanten van TomTom. De navigatiebouwer gaf eind vorig jaar aan met Renault te werken met het zogeheten SYMBIOZ-programma voor autonoom rijden. 

Een woordvoerder van Renault wilde geen commentaar geven, terwijl de woordvoering van de auto-alliantie niet direct bereikbaar was.