Volledig scherm
© ANP

Tonnen boete voor Geldshop en Geldlenen wegens misleiding klanten

Geldshop en Geldlenen hebben elk een boete gekregen van 270.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boetes vielen lager uit doordat tijdens het onderzoek in prullenbakken is gezocht, terwijl dat niet mocht. 

Volgens de toezichthouder hebben de kredietbemiddelaars onterecht vergoedingen in rekening gebracht bij consumenten. Ook maakten zij zich schuldig aan het afgeven van misleidende informatie en deden ze huisbezoeken om kredieten af te sluiten, terwijl dat niet is toegestaan.

De overtredingen dateren uit 2011 en 2012. De AFM had de boete in eerste instantie eind 2014 al opgelegd. Nu is ook het hoger beroep in de zaak afgerond en zijn de geldstraffen definitief.

Foutje

Voor de partijen dreigden boetes van maximaal 300.000 euro. Maar omdat tijdens het onderzoek door toezichthouders dossiers zijn meegenomen en een kast, enkele lades en prullenbakken zijn geopend, terwijl daar geen toestemming voor was gegeven, werden deze bedragen verlaagd. De informatie die daarbij is verkregen is door de AFM overigens niet meegenomen in het onderzoek.