Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Topman AEX-bedrijf verdient evenveel als 171 werknemers samen

De gemiddelde bestuursvoorzitter van een aan de AEX genoteerd bedrijf krijgt 8,2 miljoen dollar beloning, omgerekend ongeveer 6,9 miljoen euro. Om datzelfde bedrag bij elkaar te krijgen, moeten 171 gemiddelde werknemers een jaar lang werken. Nederland staat wereldwijd op een vijfde plaats qua 'loongat'.

Amerika is nummer één op de door persbureau Bloomberg opgestelde lijst. Daar krijgen bestuursvoorzitters 14,3 miljoen dollar, evenveel als 265 gemiddelde werknemers. Indiase topbestuurders verdienen met ongeveer 1,5 miljoen dollar een stuk minder, maar het relatieve verschil is er wel groot. Er zijn 229 gemiddelde Indiërs nodig om dat bedrag te evenaren.

Ook het Verenigd Koninkrijk, waar de topman het loon krijgt van 201 werknemers, en Zuid-Afrika (180 werknemers) staan nog voor Nederland. In Noorwegen is het gat tussen de lonen het kleinst. Bestuurders verdienen daar 1,3 miljoen dollar terwijl het gemiddelde loon ruim 64.000 dollar bedraagt. Die verhouding van pakweg 20 is meer dan twee keer zo klein als nummer voorlaatst, Oostenrijk, waar topmensen 49 keer het gemiddelde loon verdienen.