Jean-Marc Janaillac
Volledig scherm
Jean-Marc Janaillac © AFP

Topman Air France-KLM Janaillac stapt op

De topman van Air France-KLM Jean-Marc Janaillac stapt op na stakingen. De Fransman verbond zijn lot aan een stemming van het personeel van Air France over een loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij. Een meerderheid wees het eindbod af. Dat meldt Air France.

Een meerderheid van het personeel gaat niet akkoord met het loonbod van de directie van Air France. Dat heeft Janaillac vanavond bekend gemaakt op een persconferentie in Parijs. Hij legt aanstaande woensdag zijn functie neer.

Ruim 55 procent van het personeel stemde tegen het loonvoorstel. De ceo had van tevoren al aangegeven te vertrekken als hij geen steun van het personeel zou krijgen. Janaillac zei op de persconferentie dat hij de hoop heeft dat zijn vertrek bijdraagt aan het doorbreken van de malaise waarin Air France zich bevindt. 

Stakingen

Het is al een tijd onrustig onder het personeel van Air France. Er is al vaker gestaakt en volgende week staan ook weer twee stakingsdagen gepland. De acties zorgen telkens voor uitval van vluchten en kosten het bedrijf bij elkaar honderden miljoenen euro's.

Medewerkers van de zustermaatschappij van KLM eisen een loonsverhoging van ruim 5 procent dit jaar. Ze vinden dat ze tot nu toe niet meeprofiteren van de sterk verbeterde resultaten van de vliegmaatschappij. De lonen bij Air France staan al jaren stil.

75 miljoen schade

De Franse stakingen van vorige maand zijn een hard gelag voor de luchtvaartmaatschappij, en in het bijzonder de KLM. De Nederlandse tak profiteerde in de eerste maanden van het jaar van een sterke vraag naar vliegtickets. De gunstige marktomstandigheden zorgden er voor dat het operationele resultaat van KLM bijna verdubbelde tot 60 miljoen euro. De omzet steeg met 7,4 procent tot 2,4 miljard euro.

Dat resultaat gaat door de problemen bij Air France door het putje. De stakingen leverden liefst 75 miljoen euro schade op, ruim dubbel zoveel als de 33 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. In totaal eindigde Air France-KLM de eerste drie maanden van 2018 met 118 miljoen in het rood.

Goede topman

Quote

We betreuren het dat Jean-Marc Janaillac opstapt

Jean-Marc Janaillac

De Franse pilotenbond SNPL (Syndicat National des Pilotes de Ligne): ,,We betreuren het dat Jean-Marc Janaillac opstapt. Hij was een goede topman. De directeur personeelszaken zou eigenlijk zijn ontslag moeten indienen.''

Franse vakbond Force Ouvrière: ,,We zijn blij dat het 'nee'-kamp heeft gewonnen. Wat Janaillac betreft, het is zijn keuze om te vertrekken.''

Franse ministeries van Economische Zaken en Transport: ,,We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen voor de ontwikkeling van het bedrijf. Er is waardering voor de moed van Janaillac en zijn inzet voor het herstel van het bedrijf in de afgelopen twee jaar."

Kloof

Vakbond FNV betwijfelt of het opstappen van Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac goed is voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. ,,Dit brengt niet de rust en niet de oplossingen die nodig zijn'', zegt vakbondsbestuurder Leen van der List van FNV.

Hij heeft de indruk dat de kloof tussen de vakbonden en de directie bij Air France nu alleen maar groter is geworden. ,,De Franse bonden zullen zich nu sterker voelen en zullen niet meer zo snel akkoord gaan met voorstellen van de directie.''

Dat Janaillac weg moet omdat hij zijn lot had verbonden aan een stemming van het personeel van Air France, staat volgens Van der List buiten kijf. ,,Als je je kop op het hakblok legt dan is er dikke kans dat hij er ook echt af gaat. Er hebben veel mensen gestemd en een meerderheid was tegen het voorstel van Air France. Dan kun je niet anders dan je conclusies trekken.''

Maar of dat goed is voor het bedrijf is iets anders, vindt de FNV'er. ,,In Nederland hebben we ook wel eens een conflict, maar daarbij proberen we ook altijd een brug te slaan. Dit is meer een kamikazeactie van de topman.''