Portret van Ton Büchner, CEO van AkzoNobel.
Volledig scherm
Portret van Ton Büchner, CEO van AkzoNobel. © ANP

Topman AkzoNobel voelde dat werkdruk zijn gezondheid bedreigde

updateTopman Ton Büchner (52) treedt wegens gezondheidsredenen per direct af bij AkzoNobel. Dat heeft de verf- en chemiereus vandaag bekendgemaakt. 

De Belg Thierry Vanlancker volgt hem op. Hij was tot voor kort verantwoordelijk voor de divisie Specialty Chemicals binnen AkzoNobel.

Büchner was sinds 2012 werkzaam bij AkzoNobel. Hij volgde destijds Hans Wijers op. Kort na zijn aantreden kreeg hij een burnout en zat enkele maanden thuis. 

Werkdruk

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen, wil niet zeggen wat Büchner nu mankeert, maar zegt wel dat Büchner het gevoel had dat 'de druk van zijn werk zijn gezondheid bedreigde'. ,,Het is een ontwikkeling van de laatste dagen. Hij heeft gisteren zijn beslissing pas genomen."

AkzoNobel was recent onder leiding van Büchner het doelwit van overnamepogingen door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Die trok zich uiteindelijk terug, maar de Amerikaanse interesse leidde wel tot rumoer onder aandeelhouders van het bedrijf. De kwestie sleept zich nog altijd voort.

Quote

Het is een ontwikke­ling van de laatste dagen. Hij heeft gisteren zijn beslissing pas genomen

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen

De laatste jaren was er volgens Burgmans 'absoluut geen' discussie over de gezondheid van Büchner. ,,Hij was volledig hersteld van zijn burnout in 2012." Er waren volgens Burghout geen signalen dat Büchner zijn werk niet meer goed deed.

Büchner heeft volgens Burgmans zorg gedragen voor een 'significante verbetering' van de prestaties van het bedrijf. ,,Het is zeer spijtig dat Ton zijn functie moet neerleggen. Hij zal ontzettend gemist worden in de bestuurskamer en ook door vele AkzoNobel-collega's wereldwijd.''

Moeilijk besluit

Büchner besloot onder druk van de interesse van PPG het concern op te splitsen in een verf- en een chemiebedrijf om de winstgevendheid te vergroten. Dat proces zal door Vanlancker worden voortgezet.

Grootaandeelhouder en criticaster Elliott Advisors wil voorlopig niet reageren op het onverwachte vertrek van Büchner. Elliott speelde een grote rol in de jacht van branchegenoot PPG Industries op AkzoNobel de afgelopen tijd. De activistische aandeelhouder was niet blij met de resolute afwijzing van AkzoNobel en met name de rol van president-commissaris Antony Burgmans. In een rechtszaak werd tevergeefs om zijn ontslag gevraagd.

Zelf spreekt Büchner van een moeilijk besluit. ,,Maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid gericht zijn."