Volledig scherm
Casper Meijer. © gratis

Topman Blokker stapt op vanwege 'verschil van inzicht'

De topman van Blokker, Casper Meijer, stapt op per 30 juni. Hij heeft een verschil van inzicht met de commissarissen en aandeelhouders over de snelheid van de veranderingen bij het winkelconcern en de 'onderliggende financiële resultaten'.

Dat heeft het familiebedrijf vandaag bekendgemaakt. De onderneming ondergaat sinds vorig jaar een radicale koerswijziging om te voorkomen dat het winkelbedrijf V&D achterna gaat. 

,,De verwachtingen waren dat het wat sneller zou gaan'', zegt een woordvoerster over de koerswijziging. Of dat de verwachtingen van Meijer, de aandeelhouders, de commissarissen of van alle drie waren, wilde ze niet zeggen. Op vragen over de financiële resultaten ging Blokker eveneens niet in. 

In de nieuwe strategie richt het bedrijf zich volledig op alleen nog de Blokker-winkels. Andere onderdelen werden vorig jaar in de verkoop gezet. De speelgoedketens Bart Smit en Intertoys, Leen Bakker en het grootse deel van Xenos zijn verkocht. 

Vorige maand werd bekend dat interieurwinkelketen Casa een groot deel van de Xenoswinkels overneemt. Alleen Big Bazar en speelgoedketen Maxi Toys staan nu nog in de etalage.

Teleurgesteld

Retaildeskundige Paul Moers sluit niet uit dat Meijer teleurgesteld is geraakt; hij werd als directeur van Blokker Holding binnengehaald, maar met de verkoop van de meeste onderdelen is er weinig over van dat grote winkelconcern. ,,Meijer is een man met veel ambitie. Wat hij wel heeft laten zien is dat hij zo'n groot verkoopproces in goede banen kan leiden. Dat staat sowieso mooi op z'n cv."

Daarnaast vermoedt Moers dat de familie zich de laatste tijd weer wat meer is gaan roeren. ,,Ab Blokker, die met zijn inmiddels overleden broer Jaap Blokker het bedrijf groot maakte, is bijvoorbeeld nog sterk betrokken bij de overgebleven Xenos-winkels. En om wat anders te noemen: Blokker maakt opeens weer volop reclame voor schoonmaakmiddelen, terwijl eerder was bedacht dat het bedrijf zich niet langer daarmee wilde profileren. Het doet mij denken aan een strijd tussen het vasthouden aan het oude en het moderniseren. Daarmee lijkt Meijer aan het kortste eind te hebben getrokken."

Opvolger 

Meijer was sinds januari 2016 topman van Blokker Holding en sinds augustus 2017 van Blokker. Daarvoor was hij onder meer actief voor Unilever en Ahold. Na Roland Palmer en Theo de Kool is Meijer de derde topman die na de lange regeerperiode van Jaap Blokker het concern verlaat. Vanaf juli zal Michiel Witteveen zijn taken gaan waarnemen. Witteveen is nu voorzitter van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Eerder was hij betrokken bij modeketen Witteveen en is nu bestuurder bij kledingwinkelketen Scotch & Soda.

Het vertrek van Meijer heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de uitvoering van de plannen.

Volledig scherm
© Han Haveman