Volledig scherm
© Screenshot Buitenhof

Topman KLM verdedigt band met Air France

Het opsplitsen van Air France en KLM is ,,ondenkbaar''. Dat heeft KLM-topman Pieter Elbers gezegd in het tv-programma Buitenhof. Voor het oog van de camera verdedigde hij de samenwerking van de Nederlandse luchtvaarttrots met Air France, maar kwam tegelijk ook met scherpe opmerkingen richting het stakende personeel in Frankrijk.

Het samengaan met Air France heeft veel gebracht, aldus Elbers. Daardoor kan KLM bijvoorbeeld veel meer bestemmingen aanbieden. Ook zou KLM er baat bij hebben in de contacten met partners en maakt de schaalgrootte investeringen makkelijker.

De luchtvaartwereld is de laatste jaren wel erg veranderd, moest Elbers toegeven. Maar het is Air France de afgelopen jaren ook gelukt om weer winstgevend te worden, zo benadrukte hij. ,,Het is fijn om een Franse broer naast me te hebben. Het moet wel een sterke broer zijn, maar toch.''

40 miljoen 

Elbers is niet blij met de recente stakingen in Frankrijk en de onrust binnen het bedrijf. Dat heeft volgens hem nu al zo'n 400 miljoen euro gekost. ,,Daar kan je twee Boeing 787's voor kopen.'' Volgens de Nederlander gaan de stakingen niet ten koste van de portemonnee van KLM, maar de impact op het bedrijf is wel groot. De perikelen leidden onlangs ook tot het aangekondigde vertrek van Jean-Marc Janaillac, de hoogste baas bij Air France-KLM.

Als de Franse bonden nog langer doorgaan met staken, dan zal Air France volgens Elbers hard moeten ingrijpen. ,,Bij andere luchtvaartmaatschappijen hebben we gezien dat je dan in een negatieve spiraal kan komen.''

'Geen staatssteun meer'

Elbers wees er ook op dat de bonden niet de illusie moeten hebben dat er nog ,,een helpende hand van boven'' komt, in de vorm van extra financiële steun van de Franse overheid. Dergelijke staatssteun mag zelfs helemaal niet meer, stelde de KLM-baas. De regering in Parijs heeft al laten weten haar handen af te houden van het slepende loonconflict bij de luchtvaartmaatschappij.