Volledig scherm
Maximo Ibarra tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2018 van KPN. © ANP

Topman KPN treedt ‘om familieredenen’ af in september

KPN-topman Maximo Ibarra stapt na ruim een jaar alweer op. Ibarra zou om ‘familieredenen’ vertrekken en weer in Italië gaan wonen. Zijn vroege vertrek staat totaal los van de grote telecomstoring.

Het telecomconcern gaat de komende maanden op zoek naar een opvolger voor de vertrekkend topman. Ibarra, die vorig jaar zomer nog met zijn vrouw en dochter naar Amsterdam verhuisde, heeft aangegeven 30 september te zullen vertrekken. Tot er een opvolger is gevonden, blijft Ibarra in functie. ‘Om de overdracht soepel te laten verlopen.’

De timing van zijn aangekondigde vertrek komt zeer ongelukkig met de grote telecomstoring van maandag. KPN beklemtoont dat het opstappen geen enkel verband daarmee heeft. Hulpdiensten en alarmnummers waren een aantal uren niet bereikbaar. Aan Ibarra's vertrek liggen ‘dringende familiaire redenen’ ten grondslag, klinkt het. 

Ruim een jaar aan het roer

Ibarra, die de Colombiaanse en Italiaanse nationaliteit heeft, stond pas een jaar aan het roer bij KPN, waar hij per april 2018 in dienst trad. Daarvoor werkte hij bij Wind Tre, bij zijn vertrek de grootste provider van Italië. Ondanks zijn korte tijd drukte de 50-jarige Ibarra - die volgens telecomexperts KPN moest oppoetsen voor een eventuele verkoop - nadrukkelijk zijn stempel op Nederlands grootste telecombedrijf. Zo presenteerde hij eind november een nieuwe strategie, waarbij KPN onder meer besloot flink te investeren in de uitrol van glasvezel. Ook moesten er 350 miljoen euro kosten worden bespaard.

In januari maakte Ibarra bekend dat het telecombedrijf zich op het KPN-hoofdmerk gaat concentreren. Het betekent het einde van mobiel budgetmerk Telfort en provider XS4All. Met name het stoppen met de laatste zorgt voor flinke commotie. Een petitie tot behoud werd in korte tijd ruim 50.000 maal getekend en een actiegroep van oud-medewerkers werkt aan alternatief, nu KPN het besluit niet wil terugdraaien.

Ook intern zette de Italiaanse Colombiaan zaken naar zijn hand. De raad van bestuur ging terug van vier naar drie personen, waarbij chief commercial officer Frank van der Post het veld ruimde. Voor zijn functie kwam een directeur consumentenmarkt en een directeur zakelijke markt, die rechtstreeks onder Ibarra kwamen te vallen. Als directeur consumentenmarkt strikte hij vervolgens de Belg Jean-Pascal van Overbeke, die van het Franse SFR overkwam. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
KPN-topman Maximo Ibarra met naast hem Jan-Kees de Jager, sinds 2014 financiële baas bij het telecomconcern. © ANP

De Jager nieuwe topman?

Nu stopt Ibarra dus alweer, om familieredenen. Binnen KPN wordt gesteld dat dit ook echt de reden van vertrek is. De raad van commissarissen van KPN betreurt bij monde van voorzitter Duco Sickinghe de beslissing van de topman, maar benadrukt dat het bedrijf er goed voor staat.

Onduidelijk is wie Ibarra gaat opvolgen, maar een interne kandidaat lijkt het meest logisch. Financiële baas Jan-Kees de Jager, tevens ex-minister van Financiën, geldt daarbij als één van de favorieten. Dat geldt eveneens voor chief operating officer, Joost Farwerck, het andere overblijvende directielid. Farwerck heeft als voordeel al sinds 1994 bij KPN te zitten. In die tijd heeft hij diverse senior functies vervuld. De Jager zit sinds 2014 bij KPN en is binnengehaald door vorige topman Eelco Blok.

Naar verluidt voert Ibarra inmiddels gesprekken met het Amerikaanse Comcast over een topfunctie bij het betaaltelevisiebedrijf Sky Italia, zo meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Hij zou daarvoor niet de enige kandidaat zijn.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.