Volledig scherm
Paul Polman eerder tijdens een toespraak © Getty Images for Concordia Summit

Topman: Politieke discussie Nederland doet Britten afzien van verhuizing

Unilever-topman Paul Polman stelt in een reactie dat de Nederlandse discussie over de dividendbelasting de verhuizing heeft tegengehouden. Een deel van de Britse aandeelhouders vond het hierdoor niet in hun belang om voor het voorstel te stemmen. 

Unilever blijft verder van mening dat versimpeling van de structuur het beste is voor het bedrijf op de lange termijn. Dat zei Polman in een reactie op de beslissing van het was- en levensmiddelenconcern om toch af te zien van het plan en daarmee van de verhuizing van het volledige hoofdkantoor naar Rotterdam. Polman zegt nu de tijd te nemen om met aandeelhouders in gesprek te gaan. Het bedrijf beraadt zich op 'volgende stappen'.

Eerder leek het er juist op dat Unilever de verhuisplannen onafhankelijk van het dividendvraagstuk zou doorzetten. Zo was er een alternatief plan om, als de belasting niet werd afgeschaft, de Britse aandeelhouders te compenseren. Hierdoor zouden aandeelhouders er hoe dan ook niet op achteruit gaan bij een verhuizing naar Nederland.

Vertrek

De positie van Polman komt met dit nieuws verder onder druk, stellen kenners van handelshuis Investec. Volgens hen is de beslissing voor Polman 'ietwat vernederend' en zal Unilever binnen een jaar met een opvolger voor hem op de proppen komen.

Volgens Investec betekent het schrappen van het plan ook slecht nieuws voor mogelijke overnames door Unilever. Vooral grotere overnames zullen door het uitblijven van de versimpeling van de structuur verhinderd worden, menen de kenners.

Rondkijken

Er gaan al langer geluiden dat Polman, die sinds 2009 aan het roer staat van het Brits-Nederlandse bedrijf, binnen afzienbare tijd zijn vertrek zal aankondigen. Zelf zei de topman eerder al dat hij het liefst ziet dat een opvolger intern wordt gevonden. Vorig jaar meldden Britse media nog dat Unilever een headhunter had ingeschakeld om een vervanger voor Polman te zoeken.