Volledig scherm
Kwon Oh-hyun, topman electronica Samsung © EPA

Topman Samsung vertrekt tijdens 'ongekende crisis'

Topman Kwon Oh-hyun van de elektronicatak van Samsung heeft zijn vertrek aangekondigd. In een toelichting op zijn besluit lijkt de 64-jarige bestuurder onder meer te verwijzen naar een groot corruptieschandaal waarin het concern verwikkeld is geraakt.

Volledig scherm
Kwon Oh-Hyun (L) en de in opspraak geraakte hoogste baas van Samsung Jay Y. Lee (derde van links) in betere tijden © REUTERS

De hoogste baas van het Samsung-imperium Lee Jae-yong, in het westen beter bekend als Jay Y. Lee, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor omkoping, verduistering en meineed. De erfgenaam van de oprichter van het bedrijf zou voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan een vertrouweling van de wegens het schandaal afgetreden president Park Geun-hye.

Kwon, die de afgelopen 32 jaar voor Samsung werkte in verschillende functies, spreekt van 'een ongekende crisis' waar Samsung zich in bevindt. ,,Ik geloof dat de tijd is gekomen voor het bedrijf om opnieuw te beginnen, met nieuw elan en jong leiderschap dat een beter antwoord heeft op de uitdagingen die de snel veranderende IT-industrie met zich meebrengt.''

De topman stapt op zodra zijn huidige mandaat in maart volgend jaar afloopt. Het besluit van Kwon kwam als een verrassing, aangezien Samsung het afgelopen kwartaal een zeer goed bedrijfsresultaat boekte. Investeerders waren na het wegvallen van Lee bang dat het bedrijf zonder hem moeilijk beslissingen kon nemen over nieuwe investeringen. Na zijn veroordeling kelderden de aandelen Samsung flink, maar het bedrijf kwam er snel weer bovenop dankzij het succes van zijn geheugenkaarten en -modules.

  1. Ik heb mijn Facebook-account verwijderd
    PREMIUM
    DE WEEK VAN PHLIPPEN

    Ik heb mijn Fa­cebook-ac­count verwijderd

    Of Nix, de topman van het data-analyse bedrijf dat de Amerikaanse kiezer probeerde te manipuleren, uiteindelijk een holle blaaskaak is, moet nog gaan blijken. Nix schepte deze week op over hoe zijn psychologische profielen met behulp van facebook data hebben gezorgd voor Trump's overwinning. Campagnestrateeg Steve Bannon die Nix had aangehaald, zei gisteren in The Financial Times dat het larie is. "Die psychologische profielen werkten helemaal niet", aldus Bannon.