Volledig scherm
Kwon Oh-hyun, topman electronica Samsung © EPA

Topman Samsung vertrekt tijdens 'ongekende crisis'

Topman Kwon Oh-hyun van de elektronicatak van Samsung heeft zijn vertrek aangekondigd. In een toelichting op zijn besluit lijkt de 64-jarige bestuurder onder meer te verwijzen naar een groot corruptieschandaal waarin het concern verwikkeld is geraakt.

Volledig scherm
Kwon Oh-Hyun (L) en de in opspraak geraakte hoogste baas van Samsung Jay Y. Lee (derde van links) in betere tijden © REUTERS

De hoogste baas van het Samsung-imperium Lee Jae-yong, in het westen beter bekend als Jay Y. Lee, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor omkoping, verduistering en meineed. De erfgenaam van de oprichter van het bedrijf zou voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan een vertrouweling van de wegens het schandaal afgetreden president Park Geun-hye.

Kwon, die de afgelopen 32 jaar voor Samsung werkte in verschillende functies, spreekt van 'een ongekende crisis' waar Samsung zich in bevindt. ,,Ik geloof dat de tijd is gekomen voor het bedrijf om opnieuw te beginnen, met nieuw elan en jong leiderschap dat een beter antwoord heeft op de uitdagingen die de snel veranderende IT-industrie met zich meebrengt.''

De topman stapt op zodra zijn huidige mandaat in maart volgend jaar afloopt. Het besluit van Kwon kwam als een verrassing, aangezien Samsung het afgelopen kwartaal een zeer goed bedrijfsresultaat boekte. Investeerders waren na het wegvallen van Lee bang dat het bedrijf zonder hem moeilijk beslissingen kon nemen over nieuwe investeringen. Na zijn veroordeling kelderden de aandelen Samsung flink, maar het bedrijf kwam er snel weer bovenop dankzij het succes van zijn geheugenkaarten en -modules.

  1. Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Laat ik hier heel duidelijk over zijn: ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is. Ik zou niet willen leven in een land waarin iedereen evenveel heeft. We zijn nou eenmaal ongelijk. Volgens psychologen bereiken we de hoogste staat van geluk terwijl we het beste uit onszelf proberen te halen. Inkomen is niet zaligmakend, maar het vooruitzicht van meer inkomen is een belangrijke drijfveer voor mensen om hun best te doen. Vraag je maar eens af waarom jij iedere dag naar je werk gaat en wat je zou doen als je het geld kreeg...precies, lekker apathisch zappen op de bank. Zonder het vooruitzicht op meer door hard te werken verdwijnt de energie die alles draaiende houdt in de wereld, ook onze levenslust. Maar daarbij zijn twee cruciale mitsen: ongelijkheid van uitkomsten stimuleert alleen als de káns op een zo hoog mogelijke plek op de sociale ladder wél gelijk is. Onbelemmerde toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt is daarvoor een must. De tweede en misschien nog wel belangrijker is dat er procedurele gelijkheid moet zijn. De allerarmsten (ook in Nederland) moeten systematisch meer moeite doen om de gewoonste zaken in het leven te regelen. Rijke mensen en bedrijven sluizen hun vermogen met gemak uit het zicht van de belastingdienst. Zo wordt ongelijkheid onrechtvaardig.