Volledig scherm
Topman van Airbus Tom Enders. © EPA

Topman van Airbus heeft felle kritiek op no-dealbrexit: ‘Een schande!’

Tom Enders, de topman van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, heeft felle kritiek geleverd op de brexit. Volgens hem kan Airbus gedwongen worden af te zien van toekomstige investeringen in Groot-Brittannië als er een no-dealbrexit komt, of kan Airbus zelfs besluiten om te vertrekken uit het land.

De topman uitte zijn kritiek op de brexit in een videobericht. Hij noemde het een schande dat meer dan twee jaar na het brexitreferendum bedrijven nog steeds geen fatsoenlijke toekomstplannen kunnen maken vanwege alle onzekerheid.Hij deed dan ook een oproep voor een pragmatisch voorstel voor een Brits vertrek uit de Europese Unie.

De Airbus-topman voorspelt dat, mocht er een brexit komen zonder deal met Europa, er in potentie ‘zeer schadelijke beslissingen’ genomen moeten worden die mogelijk het einde van de vliegtuigbouw door zijn bedrijf in Groot-Brittannië betekenen. Hoewel Enders aangeeft dat er geen direct gevolgen voor Airbus’ zijn, meent hij wel dat in de toekomst banen op het spel kunnen staan.

‘Vergis je niet’

Enders gaf al vaker zijn ongezouten mening over de brexit. Airbus maakt onder meer vleugels voor vliegtuigen in Groot-Brittannië en heeft er 14.000 mensen in directe dienst en zorgt voor veel indirecte werkgelegenheid. Volgens Enders zijn er meer dan genoeg andere landen die graag zaken met en voor Airbus willen doen. 

Criticasters trekken, ondanks eerdere waarschuwingen van Enders, in twijfel of Airbus zijn fabrieken in het Verenigd Koninkrijk zal sluiten. Argument voor die twijfel is het feit dat productie erg efficiënt is en dat het zwakke Britse pond een rol speelt. Enders daarentegen is stellig in zijn bewoordingen en zegt dat hij geen loze uitspraken doet.

,,Luister alsjeblieft niet naar de waanzin van de Brexiteers die zeggen dat we altijd zullen blijven, omdat we hier zulke enorme fabrieken hebben. Ze hebben ongelijk’’, reageert Enders. ,,Natuurlijk is het onmogelijk om onze fabrieken op te pakken en onmiddellijk te verplaatsen naar elders in de wereld. Dat kunnen we niet, maar vergis je niet. Er zijn genoeg landen die graag vleugels voor Airbus-vliegtuigen willen bouwen.’’

Impact

Het Britse Sky News kwam donderdag met berichten dat de Amerikaanse autobouwer Ford Motor de financiële impact van een no-dealbrexit voor dit jaar alleen al inschat op 800 miljoen dollar, ruim 706 miljoen euro. Dat heeft onder meer te maken met een voorziene verdere waardedaling van het pond en tarieven van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die dan waarschijnlijk gevoerd zullen worden. Ongeveer een kwart van het personeel van Ford in Europa, 13.000 van de 54.000 medewerkers, werkt in het Verenigd Koninkrijk.