Volledig scherm
© ANP

Transavia staakt vanaf maandag alle vluchten: ‘Alleen mensen ophalen gaat nog door’

UpdateLuchtvaartmaatschappij Transavia staakt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten vanwege de coronacrisis. Er zal dan in ieder geval tot 5 april niet meer worden gevlogen. Wel zullen er komende week nog mensen worden opgehaald uit het buitenland, zoals Transavia de afgelopen week al veelvuldig heeft gedaan.

Dat maakt de maatschappij bekend in een persbericht. Transavia adviseert reizigers die naar hun thuisland willen vliegen een ticket te boeken op één van de vluchten tot 23 maart 2020. ,,Het wordt een steeds grotere uitdaging om de vluchten te blijven uitvoeren en passagiers terug te brengen naar Nederland. Wel zien we dat ook veel Nederlanders ons advies hebben opgevolgd om hun reis uit te stellen’’, zegt Transavia-ceo Marcel de Nooijer. 

Hij vervolgt: ,,We hebben inmiddels al ruim dertig extra vluchten uitgevoerd waarmee we ruim 5500 mensen naar huis brachten. En dat aantal zal de komende dagen naar verwachting nog oplopen.’’ De Nooijer laat ook weten dat Transavia het vliegen vanaf Brussel met een jaar uitstelt naar maart 2021. Eigenlijk wilde de maatschappij dat vanaf deze zomer al gaan doen. Maar eerst zal alle aandacht worden gericht op het opnieuw opstarten van de activiteiten vanaf de Nederlandse luchthavens. Hij benadrukt dat Transavia net als haar partners in de sector voor een enorme uitdaging staat. 

Massaal schrappen van vluchten

Eerder liet Ryanair weten volgende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond te houden vanwege de coronacrisis. De Ierse prijsvechter, in Nederland vliegend vanaf Eindhoven, Maastricht en Amsterdam, schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. 

Ook KLM en easyJet schrappen massaal vluchten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij is al begonnen met het afbouwen van haar vluchten; vier Amerikaanse bestemmingen zijn compleet geschrapt. ,,We vliegen niet meer naar China, nauwelijks meer op Italië’’, aldus KLM-topman Pieter Elbers. ,,En we gaan minder vaak naar de VS vliegen. De impact zal enorm zijn. In maart opereren we 20 procent minder vluchten, in april 30 procent minder.’’

Toch is Elbers er niet gerust op. ,,Met steeds meer landen die hun luchtruim sluiten, weet ik echt niet of het scenario van min 30 procent nog te optimistisch is. Het kan zomaar gebeuren dat Nederland net als Italië helemaal op slot gaat. KLM gaat dit overleven maar niet vanzelf. Daar moeten we actie voor nemen.’’ Vanavond werd bekend dat KLM tijdens de coronacrisis haar personeel kan behouden en de lonen doorbetalen dankzij de gisteren aangekondigde steunmaatregelen van het kabinet. Volgens vakbonden FNV en VNC hebben zij daarover een akkoord bereikt met de luchtvaartmaatschappij.

Ondertussen groeien de twijfel en zorgen bij Nederlandse toeristen of ze nog thuis kunnen komen. Volgens de ANVR, de brancheorganisatie van reisorganisaties, zitten zo’n 200.000 mensen in het buitenland en begint de tijd te dringen voor wie nu naar huis wil. Een groeiend aantal landen, van Peru, Guatemala tot Nieuw-Zeeland en Gran Canaria, heeft inmiddels al een lockdown ingesteld en extreme quarantainemaatregelen genomen om het coronavirus eronder te krijgen, met als gevolg dat de situatie voor sommige toeristen steeds nijpender wordt. 

Quote

De impact zal enorm zijn

KLM-topman Pieter Elbers

Natasja de Groot & Hanneke Keultjes 18-03-20, 16:49 Laatste up

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.