Volledig scherm
Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport, met op de achtergrond de hoogbouw van de stad Rotterdam. © ANP

Transavia start eigen pilotenopleiding

Transavia start begin volgend jaar met een eigen beroepsopleiding tot vlieger. Kandidaten die deze opleiding succesvol afronden kunnen daarna meteen bij de vliegtuigmaatschappij aan de slag, zo verzekert de prijsvechter.

Op dit moment werken er bij Transavia zo'n 650 piloten, en de vraag naar nieuwe piloten zal de komende jaren flink toenemen. ,,Wij starten deze opleiding met een klas van twaalf studenten’’, aldus Peter Smit, hoofd vliegdienst bij Transavia. ,,De opleiding zal ongeveer twintig maanden in beslag nemen’’, zo voegt hij toe. 

De opleiding vindt plaats op luchthaven Lelystad, in Utrecht en op Schiphol-Oost. Kandidaten hopen uiteindelijk hun zogeheten Multi crew Pilot License (MPL) brevet te halen. Dit brevet geeft de bevoegdheid om commercieel als copiloot te opereren in een zogeheten meervoudig vlieger gecertificeerd vliegtuig, zoals de Boeing 737.

 Vliegtuigfabrikant Airbus maakte eerder dit jaar ook al bekend een eigen opleidingsprogramma voor piloten te starten. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de toenemende vraag naar nieuwe piloten. Volgens Airbus zijn er de komende twintig jaar 540.000 vliegers nodig.