Transportsector vreest megafiles Haringvlietbrug: ‘Wij betalen rekening materiaaltekort OM en politie’
De transportsector betaalt de rekening van tientallen miljoenen euro's voor een tekort aan materiaal en personeel bij politie en Openbaar Ministerie waardoor het vooralsnog niet mogelijk is de verkeershinder bij de Haringvlietbrug te beperken. Die kritiek uit brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).
Vanaf maandag 9 augustus is op de Haringvlietbrug, een belangrijke verkeersader tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant, twee jaar lang in beide richtingen maar één rijstrook beschikbaar en mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur. De brug verkeert in een slechte staat. Klemmen dreigen los te trillen en te vallen. Groot onderhoud is pas mogelijk in 2023.
Aanvankelijk werd rekening gehouden met een extra reistijd van een half uur, maar nieuw onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat wees onlangs uit dat de extra reistijd richting het zuiden in de avondspits kan oplopen tot 68 minuten. Met name de transportsector loopt hierdoor veel economische schade op. TLN rekende eerder uit dat de reistijd vanwege verkeershinder bij de brug de sector zeker 53 miljoen euro kost. Nu het verkeer nog veel langer in de file komt te staan, zullen de kosten verder oplopen.
Belachelijk
In gesprek met Rijkswaterstaat riep onder meer TLN op om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door tot de renovatie in 2023 beide rijstroken open te houden. ,,Dit zou lastig zijn vanwege een materiaal- en personeelstekort bij de politie en het OM. Daardoor zouden zij niet kunnen handhaven op de snelheidsbeperking. Volstrekt belachelijk”, reageert TLN-directeur Jan Boeve.
,,Het kan écht niet zo zijn dat vervoerders de komende jaren massaal stilstaan en miljoenen euro’s schade oplopen omdat het niet lukt op tijd een paar flitspalen te plaatsen of een trajectcontrole in te stellen. Vanaf aanstaande maandag gaan de rijstroken dicht, dus haast is geboden. Hoe moeilijk kan het nou zijn om voor die tijd een mobiele controlepost te installeren’’, aldus een verontwaardigde Boeve.
Volgens hem vraagt ‘een uitzonderlijke situatie om een uitzonderlijke oplossing’. ,,Naast het belang voor de transportsector is de brug onmisbaar voor de bereikbaarheid van de regio, van banen en voor hulpdiensten. Daarom moet het OM en de politie alles op alles zetten om de doorstroming te maximaliseren. Anders laten ze niet alleen de transportsector, maar een hele regio deze zomer in de kou staan.”
Er is breed verzet tegen de maatregel. Zo is Jeroen Hulhoven uit Steenbergen een (online) handtekeningenactie begonnen tegen de gedeeltelijke afsluiting van de brug.
Versmalde rijstroken
Verschillende politieke partijen hebben Kamervragen gesteld over de impact van de gedeeltelijke sluiting van de Haringvlietbrug. Ook zijn er extra maatregelen gevraagd om de reistijd te verkorten. Er wordt onder meer gedacht aan twee versmalde rijstroken per richting.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat geeft aan dat er nog steeds constructief overleg is met politie en justitie over het beperken van de verkeershinder. Minister Cora van Nieuwenhuizen laat onderzoeken of de voorgenomen verkeersmaatregelen kunnen worden aangepast. Gekeken wordt of de af te sluiten rijstrook in gebruik kan blijven voor hulpdiensten en ov, en mogelijk in de spits ook voor ander verkeer. Ook het instellen van een trajectcontrole wordt nader onderzocht. ,,We kijken wat er nog mogelijk is. Maar vooralsnog is het nog steeds zo dat er vanaf maandag één rijstrook per richting beschikbaar is’’, aldus Rijkswaterstaat.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Toch geen megafiles op komst? Onderzoek naar minder vergaande afsluiting Haringvlietbrug
Minister Cora van Nieuwenhuizen laat onderzoeken of de voorgenomen verkeersmaatregelen op de Haringvlietbrug kunnen worden aangepast. Bezien wordt of de af te sluiten rijstrook in gebruik kan blijven voor hulpdiensten en ov, en mogelijk in de spits ook voor ander verkeer. Maar misschien beter nog: of met een trajectcontrole beide banen toch open kunnen blijven. -
PREMIUM
Steenbergenaar begint handtekeningenactie vanwege ‘volslagen onbegrijpelijke’ afsluiting Haringvlietbrug
STEENBERGEN - Steenbergenaar Jeroen Hulhoven is een handtekeningenactie begonnen tegen de afsluiting van de Haringvlietbrug die vanaf maandag 9 augustus ingaat. -
Met video32
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
PREMIUM
Mogelijk duizenden banen weg bij Philips: ‘Denk dat ontslagen vooral bij management zijn’
De ene reorganisatie is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan bij Philips. Wordt het ooit nog rustig bij het bedrijf? -
-
-
36
Shell alleen maar als boeman afschilderen is te makkelijk
De recordwinsten van oliemaatschappijen leiden tot veel verontwaardiging. Nu zo veel mensen hun energierekening niet kunnen betalen, mag je van bedrijven meer verwachten dan ze nu laten zien. Maar telkens doen alsof bedrijven als Shell de duivel zijn, is te makkelijk, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.