Treinen volledig op groene stroom: 1,5 miljard kilo CO2 bespaard
Doordat NS-treinen sinds twee jaar volledig op groene stroom rijden is 1,43 miljard kilogram kooldioxide minder in de atmosfeer terechtgekomen. Dat is evenveel als 3,3 miljoen ritjes met de auto naar Zuid-Frankrijk, becijfert Milieu Centraal.
Delen per e-mail
NS en 17 andere spoorbedrijven sloten in 2014 een contract met Eneco voor het leveren van zoveel mogelijk duurzame stroom. Afgesproken werd dat in dat treinen per 2018 alleen nog op honderd procent groene stroom uit - voornamelijk Nederlandse - windparken van Eneco zouden rijden. Uiteindelijk lukte dat al een jaar eerder, in 2017. NS, die het leeuwendeel van alle stroom afneemt, is daarmee de eerste treinuitbater in de wereld die volledig klimaatneutraal rijdt. Volgens Milieu Centraal betaalt dat besluit zich nu uit.
Wel is een nuance te maken op de cijfers: de spoorwegen gebruiken per jaar een gigantische 1,2 terrawatt uur (1.200.000.000 kWh) om alle treinen te kunnen laten rijden. Dat is evenveel als het jaarlijkse stroomverbruik van 400.000 gezinnen. De spoorwegen zijn echter niet de enige partij in Nederland die windstroom gebruiken.
Inmiddels wordt er zoveel duurzame stroom gebruikt dat die nooit allemaal uit eigen groene energie kan komen. Eneco moet daarom ook zogenaamde GVO's (Garanties Van Oorsprong ) uit het buitenland opkopen, bevestigt het energiebedrijf. Daarbij gaat het veelal om windenergie uit Scandinavië.
Groenwassen
De meningen over dit ‘groenwassen’ zijn verdeeld. De certificaten-stroom wordt namelijk niet daadwerkelijk naar Nederland geëxporteerd. Hier neemt NS gewoon ‘vieze’ stroom af. Enige is dat die stroom gedekt wordt middels groencertificaten. De kritiek luidt dat zulke groene stroom niet bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse stroomproductie.
Tegelijk helpen certificaten wel op bredere schaal aan de vergroening van de elektriciteitshuishouding. Ze maken het produceren van zulke stroom lucratiever.
Om klanten uitleg te geven over het gebruik van groene stroom organiseert NS op 23 februari een speciale Uitwaaidag in Zandvoort. Ook heeft het bedrijf een video gemaakt, waarin topman Roger van Boxtel aan het kitesurfen is.
Verder in het nieuws
-
Nieuwe brandstof bestaat voor 60 procent uit water en komt naar Nederland
De nieuwe brandstof Electriq~Fuel komt in 2020 naar Nederland. Deze brandstof bestaat voor 60 procent uit water en is op waterstof gebaseerd. Fabrikant Electriq~Global wil onder meer recyclingfabrieken starten en de brandstof aanbieden voor vrachtwagens, schepen en mobiele generatoren. -
Flinke plus Europese verkoop bedrijfswagens
De Europese verkoop van bedrijfswagens is in januari flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Er reden ruim 188.000 bedrijfswagens uit de showroom, een stijging van 6,2 procent. -
PREMIUM
Interview Pieter Elbers KLM-topman: Zonder vliegtuigen had jij die telefoon niet gehad
KLM-topman Pieter Elbers is tot in zijn vezels een luchtvaartman. Juist daarom neemt hij de aanzwellende kritiek op de milieu-effecten van vliegverkeer bloedserieus. ,,We zijn ons daarvan bewust. Het is bijna een spagaat.” -
50 jaar minimumloon Familie Rijkens leeft van 1800 euro per maand. ‘Frisdrank koop ik niet meer’
Een fulltime baan tegen een minimumloon is anno 2019 goed voor 1615 euro bruto per maand. Dát er een absolute ondergrens is, is ter bescherming van de werknemer. Maar of het voldoende is om van rond te komen? -
Ruim één op de twintig werknemers verdient ‘jarig’ minimumloon
Meer dan één op de twintig werknemers in Nederland verdient het minimumloon. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan een werknemer als loon uit te keren.
-
Medewerkers Intertoys morgen ‘gewoon’ weer aan het werk
Er dreigt een ramp onder het personeel van speelgoedwinkel Intertoys. 3.200 medewerkers hebben vandaag hun ontslag aangezegd gekregen. Onderwijl wordt het personeel geacht gewoon op het werk te blijven verschijnen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
video Faillissement voor speelgoedketen Intertoys
Speelgoedwinkel Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Tot duidelijk is hoe het nu verder gaat met de speelgoedketen blijft het personeel aan het werk. Onderwijl wordt druk gesproken met verschillende partijen over een doorstart. Voor de ruim 3000 medewerkers ziet de toekomst er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd.