Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting op de G20 in Osaka, juni van dit jaar. De twee zouden dicht bij een handelsakkoord zijn.
Volledig scherm
Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping schudden elkaar de hand tijdens een ontmoeting op de G20 in Osaka, juni van dit jaar. De twee zouden dicht bij een handelsakkoord zijn. © AFP

Trump bevestigt handelsdeal met China

China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten.

Volgens Trump worden nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen die zondag zouden ingaan, opgeschort. China heeft volgens hem toegezegd om op grote schaal Amerikaanse landbouwgoederen, energie en andere producten te kopen.

Ook is Washington bereid om bestaande heffingen op 360 miljard dollar aan Chinese producten met de helft te verlagen. In ruil zal Peking volgend jaar voor 50 miljard dollar aan landbouwproducten uit de VS importeren, stellen bronnen. Dat is het dubbele van wat China importeerde in 2017, toen de handelsoorlog met Amerika nog moest uitbreken.

Tijd dringt

Marktkenners stellen dat de tijd dringt voor Trump als hij nog extra tarieven aan China wil opleggen. Volgens hen is uitstel van heffingen naar volgend jaar ondenkbaar, gelet op de presidentsverkiezingen die losbarsten. Dan kun je niet aankomen met berichten over het duurder maken van consumentengoederen als laptops, kleding, schoenen en speelgoed.

Eerder op de dag meldde Trump al op Twitter dat de VS dicht bij een ‘grote deal’ met China zijn en dat beide partijen graag een akkoord willen sluiten in het slepende handelsconflict. 

  1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
    PREMIUM

    Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

    Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”