Volledig scherm
Jean-Claude Juncker en Donald Trump vorig jaar bij een bijeenkomst van de G20. © AFP

Trump wil handelsbarrières VS-EU opheffen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de handelsbarrières tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten opheffen. Dat voorstel deed hij althans in een tweet enkele uren voor het bezoek van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en EU-handelscommisaris Cecilia Malmström aan Washington.

,,De Europese Unie komt morgen naar Washington om over een handelsdeal te onderhandelen", schreef Trump. ,,Ik heb een idee voor ze. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie laten alle importheffingen, barrières en subsidies vallen!''

Het voorstel van Trump is opmerkelijk. Sinds zijn aantreden heeft hij importheffingen op staal en aluminium opgelegd aan vrijwel de hele wereld. Ook ging hij een handelsoorlog met China aan.

Trump dreigt Europa met heffingen op auto's en auto-onderdelen. Het is hem een doorn in het oog dat er meer Europese auto's in de VS worden gekocht dan andersom. Juncker en Malmström gaan in Washington proberen de handelsbetrekkingen tussen VS en EU waar mogelijk te verbeteren.