Twee burgerinitiatieven zijn ‘roofkapitalisten’ zat en willen nu zelf Hema overnemen
Eerste Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) wil met het initiatief HoudeHema de Hema kopen. Na jarenlang gebukt te gaan onder de lasten van private investeerder willen de initiatiefnemers met ‘geduldig kapitaal’ de winkelketen overnemen. Eerder vandaag meldde zich al een ander initiatief om Hema over te nemen.
Als het aan de senator en haar partners ligt is Hema in 2026, honderd jaar na oprichting van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, een coöperatie met als doel duurzame continuïteit van de keten. Zowel werknemers, klanten, franchisenemers als toeleveranciers kunnen lid worden van de coöperatie. Daarmee worden volgens haar de belangen van alle partijen rondom de Hema goed behartigd. ,,Het moet eens klaar zijn met het financiële fantasiewerk”, benadrukt ze.
Volgens haar is het “idioot” dat de winkelketen het momenteel zo moeilijk heeft. Ze beschuldigt roofkapitalisten ervan het goedlopende bedrijf leeggetrokken te hebben en daarna te hebben volgehangen met schulden. ,,Wij willen laten zien dat je met werknemers, klanten, ondernemers en geduldig kapitaal een bedrijf kan overnemen. We willen ook laten zien hoe verschillende stakeholders kunnen ondernemen zonder werknemers uit te knijpen.”
#Welovehema
Het is vandaag het tweede initiatief dat bekendmaakt de Hema te willen overnemen. Eerder vandaag werd het burgerinitiatief #welovehema gelanceerd. Ze zoeken uit of Hema door middel van crowdfunding gered zou kunnen worden. Volgens initiatiefnemer Arjan Leest mag het niet gebeuren dat de schuldeisers aandelen krijgen in Hema. Hij is bang dat de schuldeisers geen hart hebben voor het bedrijf. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders er ook de oorzaak van dat Hema jarenlang is ‘leeggetrokken’. Daardoor kampt Hema al jaren met een schuldenlast van honderden miljoenen euro’s.
Samen met enkele oud-medewerkers van Hema heeft Leest een website opgezet waar mensen zich kunnen melden als ze willen investeren in de oer-Hollandse winkelketen. Het project bevindt zich nog in een verkennende fase, maar de initiatiefnemers zijn wel ambitieus. Leest hoopt ‘richting de 100 miljoen euro’ te verzamelen om Hema bijvoorbeeld een lening te kunnen verschaffen of geld te steken in aandelen. ,,Iemand wil misschien 50 euro geven, de ander 100, 500 of duizend euro. Als een miljoen Nederlanders dat doen, loopt het bedrag aardig op.”
Hartverwarmend
Hema noemt het initiatief hartverwarmend. Een woordvoerster geeft aan dat de keten er niet slecht voor staat. ,,Maar de schuld is wel te hoog. We hebben eerder al gezegd dat we daarover met schuldeisers in gesprek willen om een oplossing te vinden. Zolang de onderhandelingen lopen doen we geen mededelingen.” Ook andere betrokken partijen geven al dagen geen commentaar.
Volgens PvdA-senator Vos zijn haar plannen voor HoudeHema in een verder stadium dan het initiatief van Arjan Leest. Naar eigen zeggen heeft ze de steun van werknemers van de winkelketen en van vakbond AVV.
Schuld
Hema zelf is momenteel in onderhandeling met schuldeisers om tot een oplossing te komen voor de te hoge schulden. Achter de schermen vinden naar verluidt ook gesprekken plaats tussen eigenaar Marcel Boekhoorn, de directie van Hema en de schuldeisers. Daarbij zou ook de overheid meepraten. Maandag moet Boekhoorn een lening van 50 miljoen euro aflossen.
Het scenario van een faillissement en een doorstart is voor Vos en HoudeHema geen oplossing. Daarmee worden onder anderen personeel en leveranciers met problemen opgezadeld. De PvdA-senator ziet juist veel heil in volksaandelen, die met behulp van fintech-oplossingen relatief eenvoudig kunnen worden uitgegeven. Ze schat de kans op succes van het initiatief hoog in.
De winkelketen wordt hard geraakt door de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Halve vloot ligt aan wal door dure brandstof: ‘Dit is een ramp’
Door de hoge brandstofprijzen bevindt de Nederlandse visserijsector zich in zwaar weer. De helft van de vissersvloot vaart niet uit vanwege te hoge kosten. Voor 50 man van de visveiling in Urk is arbeidstijdverkorting aangevraagd. -
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Wie wint de strijd om de Hema? ‘Speelbal van het grootkapitaal’
Raakt zakenman Marcel Boekhoorn ‘zijn’ Hema kwijt? Nog geen 2 jaar nadat de miljardair de winkelketen overnam van Britse durfinvesteerders, proberen schuldeisers eigenaar te worden van ons nationale warenhuis. In ruil daarvoor zijn ze bereid 300 miljoen euro aan schulden weg te strepen. ,,Treurig om te zien dat Hema opnieuw een speelbal is van het grootkapitaal.’’ -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
‘Overheid overweegt staatssteun aan Hema’
De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van Hema. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol de regering kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.