Twee op de drie spaarders pikken boete op sparen niet
De geruchten over een mogelijke invoering van een negatieve spaarrente (lees: een boete op sparen) jaagt spaarzaam Nederland behoorlijk de gordijnen in. Tachtig procent zegt zich grote zorgen te maken over de gevolgen. Tegelijkertijd zegt de meerderheid niet lijdzaam toe te zullen kijken maar zijn centen van de bank te halen.
Delen per e-mail
Als het tot een negatieve spaarrente komt, waarbij de bank geld rekent aan zijn klant voor het stallen van spaargeld, hebben de meeste spaarders een duidelijk plan voor ogen, zo valt op te maken uit een onderzoek dat het MKB-kredietplatform October liet uitvoeren onder ruim 1000 mensen met een spaartegoed van 2500 euro en meer.
In dat onderzoek zegt 39 procent zijn spaargeld thuis te willen bewaren, 32 procent wil zijn kapitaal steken in dingen die lastenverlaging opleveren, zoals aflossing op de hypotheek of het aanbrengen van isolatie- en/of zonnepanelen. Een kwart van de ondervraagden gaat bij een negatieve spaarrente meer (spaar)geld beleggen in aandelen.
Daarbij geldt wel: hoe kleiner de spaarpot, des te groter de kans dat het geld wordt opgenomen. 71 procent van de ondervraagden met maximaal 10.000 euro spaargeld zegt dat van de bank te halen als er een negatieve spaarrente wordt ingevoerd. Onder de groep met meer dan 50.000 euro spaargeld bedraagt dit 52 procent.
Overheidsingrijpen
Verder blijkt dat het leeuwendeel van de spaarders overheidsingrijpen toejuicht. Als mogelijke eerste stap zou de overheid een duidelijke grens kunnen stellen waaronder geen negatieve rente aan de consument in rekening mag worden gebracht, reageert Luuc Mannaerts, directeur van October Nederland. België kent al zo'n verbod op negatieve rente, bij onze oosterburen wordt die mogelijkheid onderzocht.
Mannaerts: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse spaarders goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen van een negatieve spaarrente. Om rendement op je spaargeld te realiseren, is het daarom ook belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn. Blijf jezelf daarbij goed bewust van de risico’s.”
De financiële vergelijkingssite Geld.nl denkt dat het nog even zal duren voordat kleine particuliere spaarders last gaan hebben van negatieve rentes, na de verdere verlaging van de depositorente door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft gisteren besloten de depositorente naar min 0,5 procent te verlagen, waardoor banken die geld stallen bij de centrale bank dus meer moeten betalen.
Doorberekenen
Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat banken de rente op termijn gaan doorberekenen aan hun klanten. In sommige landen gebeurt dat overigens al. Zo wil de Deense Jyske Bank vanaf december een negatieve spaarrente hanteren voor spaarders die meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben. In Nederland moeten bedrijven soms ook al betalen.
Grootbanken hebben de stap naar een boete op sparen voor de kleine spaarder nog niet gezet, maar ze sluiten zo'n stap ook niet uit. ABN Amro en ING bieden nog maar 0,02 procent rente op een spaarrekening en Rabobank zit op 0,03 procent. Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten.
Kijk het fragment uit De Ochtend Show to go over sparen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hema voelt crisis en schort bestellingen bij leveranciers op
Leveranciers van Hema hoeven de komende tijd geen spullen meer te leveren aan de winkelketen. Het bedrijf heeft alle bestellingen die het tot half april heeft gedaan, opgeschort. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Een negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk
De kans groeit dat consumenten rente gaan betalen over hun spaargeld. Dat is de verwachting nu de Europese Centrale Bank de rente nog verder wil verlagen. -
Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
België kent al verbod op negatieve spaarrente. Wat doet Hoekstra?
Het moment dat je moet betalen om geld bij de bank te stallen komt dichterbij. In België is er echter een verbod op negatieve rente en in Duitsland wordt die mogelijkheid onderzocht. Wat doet minister Hoekstra? -
Ook bij ING gaat spaarrente verder omlaag
De spaarrente bij ING gaat verder omlaag. Per 15 augustus biedt de bank bij een normale spaarrekening nog maar 0,02 procent rente, in plaats van de huidige 0,03 procent. Daarmee volgt ING rivaal ABN AMRO die vorige maand met eenzelfde bijstelling kwam. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?