Tweedehandsmode is booming: Vinted slokt United Wardrobe op
Tweedehandskledingplatform United Wardrobe wordt opgeslokt door Vinted, de van oorsprong Litouwse onlinemarktplaats voor eerder gedragen kleding, schoenen en tassen. Door de overname wordt Vinted de grootste onlinemarkt voor tweedehandskleding in Nederland.
We doen het al sinds begin deze eeuw: via Marktplaats onze tweedehandsspullen te koop aanbieden of kopen. De laatste jaren is met name tweedehandsmode in trek. De onlineplatforms die gedragen mode aanbieden, schoten als paddenstoelen uit de grond. Het is goedkoper dan nieuw en beter voor het milieu.
Webshop Zalando introduceerde onlangs een eigen zogeheten ‘pre-owned’-lijn en ook grote modemerken als H&M en Gucci zagen een gat in de markt en verkopen inmiddels ook hergebruikte kleding.
Onlineplatforms als Vinted en United Wardrobe maken het voor hun klanten makkelijk door op een simpele manier vraag en aanbod op hun sites bij elkaar te brengen. Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt en het grotere Vinted ziet met name in ons land groeikansen doordat wij – ingegeven door milieubewustzijn en kosten – nogal fanatiek onze kledingkast opruimen en onze jassen, tassen, broeken en rokken willen verkopen. De overname van het kleinere United Wardrobe is dan ook een logische stap.
Overzetten account
De twee platforms worden vanaf deze week geleidelijk aan geïntegreerd en gebruikers kunnen hun United Wardrobe-account vanaf nu overzetten.
De naam United Wardrobe verdwijnt. In 2019 haalde Vinted, dat nu ruim een jaar actief is in ons land, 128 miljoen euro groeigeld op om uit te breiden in Europa. Inmiddels is Vinted 1 miljard euro waard en actief in twaalf landen.
United Wardrobe werd in 2014 opgericht door drie Wageningse studenten. De driekoppige directie (Sjuul Berden, Maud Behaghel en Thijs Slijkhuis) blijft een leidende rol vervullen in de nieuwe organisatie. Het bedrijf blijft gevestigd in Utrecht. Welk bedrag met de overname van United Wardrobe gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt.
Sjuul Berden, ceo van United Wardrobe: ,,Het is altijd ons doel geweest om kopers en verkopers samen te brengen op één centrale Europese marktplaats. Onze vier miljoen gebruikers zijn vanaf vandaag onderdeel van de internationale gemeenschap van Vinted. Leden kunnen door heel Europa vintagemode kopen en verkopen. Van Amsterdam tot Parijs, en van Madrid tot Utrecht. We zitten midden in een wereldwijde e-commerce-boom, waar de tweedehandsfashionindustrie baat bij heeft. Door het bundelen van onze krachten hopen we de wereldwijde beweging van een duurzamere mode-industrie te versnellen.”
Logische stap
Vinted wordt geleid door de Nederlander Thomas Plantenga. Hij vindt het een logische stap dat zijn onderneming United Wardrobe overneemt. ,,We delen dezelfde ethos en missie: van tweedehandsfashion wereldwijd de eerste keuze maken. We kunnen samen sneller groeien. Nederland heeft een sterke en actieve markt met tweedehandsmodeliefhebbers en we zijn blij dat wij onze aanwezigheid hier kunnen versterken.”
De opmars van tweedehandskleding gaat dus snel. ,,Het stoffige imago is er vanaf. Deze aanbieders hebben het ook niet over tweedehands, maar over pre-owned of vintage. Noem het zo en het verkoopt. Vintage klinkt ook een stuk minder goedkoop’’, zegt retail- en marketingexpert Kitty Koelemeijer.
Volgens haar is de markt nog niet verzadigd. ,,Vooral de millennials en nog jongere generaties zijn kritischer op wat ze kopen. Schade voor het milieu speelt daarbij een voorname rol. Hierdoor groeit de populariteit van duurzame mode, kleding die lang meegaat en die je niet na tien keer wassen moet weggooien.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zalando stort zich op tweedehands kleding
Webwinkel Zalando gaat zich ook op de markt voor tweedehands kleding storten. Het van huis uit Duitse bedrijf kondigt aan de categorie ‘pre-owned’ vanaf oktober aan te bieden. Het bedrijf had eerder dit jaar al laten doorschemeren dat deze stap eraan zat te komen. -
met video
Geluiden over Schipholstaking bij beveiliging lijken ‘loos alarm’
De wilde staking die onder Schiphol-beveiligers gaande zou zijn volgens FNV lijkt ‘loos alarm’. Dat zegt FNV-bestuurder Herrie Hoogenboom. Ook de luchthaven weerspreekt geluiden over een protest. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUM
Miljoenen tonnen graan moeten Oekraïne uit, maar hoe?
De overvolle Oekraïense graansilo’s baren de wereld steeds meer zorgen. Vanuit Europa wordt met man en macht gewerkt aan meer export over land, nu Rusland de Zwarte Zee blijft blokkeren. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUM
Katsjing! Thijs (28) verkoopt grootste online-kledingmarktplaats van Nederland
Die geitenwollensokkengast die in Wageningen studeerde, dat was geboren Gouwenaar Thijs Verheul (28). En zijn vrienden vroegen hem geregeld ‘hoe het ging met zijn tweedehandswinkeltje’. Nu gaat zijn United Wardrobe, de online-marktplaats voor tweedehandskleding met vier miljoen gebruikers, op in Vinted. Een stoute jongensdroom komt uit: een succesvol bedrijf voor goed geld verkopen. -
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.