Volledig scherm
© REUTERS

Uber maakt bezwaar tegen verlies vergunning

Uber heeft formeel beroep aangetekend tegen het besluit van de Londense vervoersautoriteit Transport for London (TfL) om zijn vergunning voor taxivervoer in te trekken. Dat heeft een woordvoerder van Uber laten weten. 

In afwachting van de bezwaarprocedure mag het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp zijn diensten gewoon blijven aanbieden.

TfL besloot vorige maand de vergunning van Uber, die op 30 september afliep, niet te verlengen. De toezichthouder vindt dat het bedrijf een loopje neemt met de regels en daarmee onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Uber liet toen al weten dat het zich daar niet bij neer zou leggen.

Dara Khosrowshahi, de nieuwe baas die pas het stokje heeft overgenomen van de omstreden mede-oprichter Travis Kalanick, is eerder deze maand in Londen geweest voor overleg met TfL-commissaris Mike Brown. Beide partijen noemden dat gesprek achteraf ,,constructief''.

Khosrowshahi is er evenwel nog niet in geslaagd de toezichthouder op andere gedachten te brengen. Uber hoopt dat dit alsnog lukt, maar had volgens de zegsman geen andere keuze dan formeel in beroep te gaan, omdat anders zijn app in Londen op zwart zou zijn gegaan.

Een justitiewoordvoerder in Londen liet weten dat de zaak waarschijnlijk op 11 december voor het eerst voor de rechter komt. Een dergelijke bezwaarprocedure kan maanden tot zelfs jaren in beslag nemen. 

Populair

Uber heeft een omstreden reputatie, onder meer omdat het sjoemelsoftware gebruikte om inspecteurs te ontlopen, niet genoeg inzet toonde om misdaden van bestuurders te melden en soms geen rekening hield met medische klachten van chauffeurs. Daardoor is het bedrijf volgens de verkeersdienst 'niet geschikt voor een licentie'.

De dienst is populair in Londen, met meer dan 40.000 chauffeurs en 3,5 miljoen gebruikers. Totdat er een definitief vonnis ligt, kunnen de circa 40.000 chauffeurs die Uber heeft rondrijden in de Britse hoofdstad gewoon hun werk blijven doen.

  1. Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Laat ik hier heel duidelijk over zijn: ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is. Ik zou niet willen leven in een land waarin iedereen evenveel heeft. We zijn nou eenmaal ongelijk. Volgens psychologen bereiken we de hoogste staat van geluk terwijl we het beste uit onszelf proberen te halen. Inkomen is niet zaligmakend, maar het vooruitzicht van meer inkomen is een belangrijke drijfveer voor mensen om hun best te doen. Vraag je maar eens af waarom jij iedere dag naar je werk gaat en wat je zou doen als je het geld kreeg...precies, lekker apathisch zappen op de bank. Zonder het vooruitzicht op meer door hard te werken verdwijnt de energie die alles draaiende houdt in de wereld, ook onze levenslust. Maar daarbij zijn twee cruciale mitsen: ongelijkheid van uitkomsten stimuleert alleen als de káns op een zo hoog mogelijke plek op de sociale ladder wél gelijk is. Onbelemmerde toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt is daarvoor een must. De tweede en misschien nog wel belangrijker is dat er procedurele gelijkheid moet zijn. De allerarmsten (ook in Nederland) moeten systematisch meer moeite doen om de gewoonste zaken in het leven te regelen. Rijke mensen en bedrijven sluizen hun vermogen met gemak uit het zicht van de belastingdienst. Zo wordt ongelijkheid onrechtvaardig.