Een bezorger van Deliveroo.
Volledig scherm
Een bezorger van Deliveroo. © AFP

'Uber overweegt overname maaltijdbezorger Deliveroo'

Taxidienst Uber zou zijn zinnen hebben gezet op de overname van maaltijdbezorger Deliveroo, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Als de overname daadwerkelijk plaatsvindt, wordt de positie van UberEATS binnen de maaltijdbezorgingsmarkt versterkt.

,,Als Deliveroo en Uber samengaan, krijgt UberEATS grotere bekendheid", zegt Jan-Willem Grievink, directeur van onafhankelijk kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN). ,,Als maaltijdbezorger is het belangrijk dat je een groot digitaal platform hebt, omdat je dan makkelijker in beeld komt bij de consument. Als deze twee partijen samengaan, krijg je een tweede grote partij naast Thuisbezorgd.nl." 

Een UberEATS-medewerker.
Volledig scherm
Een UberEATS-medewerker. © Reuters

,,In de praktijk kunnen maaltijdbezorgers niet overal in het land bedienen, omdat ze niet altijd kunnen garanderen dat ze binnen een half uur of een uur bezorgen", aldus Stef Driessen, sectoreconoom Leisure, Travel & Hospitality bij ABN Amro. Het bezorgen van maaltijden is pas kostendekkend als er op veel verschillende locaties een aanzienlijke hoeveelheid maaltijden kan worden bezorgd. ,,Uber zoekt voor bezorgdienst UberEATS naar meer volume, waardoor ze meer kunnen leveren in een kortere tijd en de kosten per bestelling omlaag zullen gaan", verklaart hij de mogelijke overname.

Groei

Quote

Als het wel gebeurt maken we ons weinig zorgen, want deze twee partijen zijn heel klein in de markt waar wij zelf actief zijn. Als zij samengaan verandert er niks, want hun businessmo­del is simpelweg verliesla­tend

Woordvoerder Thuisbezorgd

Sinds het economisch beter gaat, is het bezorgen van maaltijden flink toegenomen. ,,Mensen willen hun leven gemakkelijker inrichten en tijd overhouden voor andere dingen", verklaart Grievink. ,,Maaltijdbezorging zal dit jaar met minimaal twintig procent groeien naar een omzet van 1,6 miljard euro", voorspelt Driessen. De vlucht die de sector neemt, wordt volgens de econoom verklaard door de digitalisering van de restaurantsector.

Ook door een hoger consumentenvertrouwen is het aantal bestedingen in de horeca toegenomen. Ten derde neemt de markt een vlucht doordat ook nieuwe doelgroepen gebruikmaken van de diensten. ,,Denk aan toeristen die in hun hotelkamer een maaltijd bestellen, of aan een jong gezin dat geen tijd heeft om naar een restaurant te gaan door gebrek aan oppas", aldus Driessen. 

Concurrentie

Voor de markt zou de overname een positieve ontwikkeling zijn, want ,,hoe sterker de concurrentie, hoe beter beide partijen gaan presteren", verzekert Grievink. ,,Als er nog maar twee partijen overblijven, dan zullen zij elkaar gaan opjagen waardoor de kwaliteit voor de consument beter wordt."

Een direct gevaar voor Thuisbezorgd.nl, ook wel bekend als Takeaway.com, ziet ook de bankier niet. Deze maaltijdbezorger heeft een groot marktaandeel in Nederland en bovendien een ander verdienmodel. ,,Deze dienst koppelt vraag en aanbod door de bestellingen door bezorgers van het restaurant zelf te laten bezorgen." Slechts drie procent van de leveringen wordt door Thuisbezorgd met eigen chauffeurs geleverd. 

Ook Thuisbezorgd zelf maakt zich weinig zorgen over een eventuele overname. ,,Het is nu slechts een gerucht en die lezen we vaker", aldus een woordvoerder van het bedrijf. ,,Als het wel gebeurt maken we ons weinig zorgen, want deze twee partijen zijn heel klein in de markt waar wij zelf actief zijn. Als zij samengaan verandert er niks, want hun businessmodel is simpelweg verlieslatend."

Quote

Het bezorgen is een kunstje en of je dat nou invult met sieraden, eten of medicijnen maakt op zich niet uit

Jan-Willem Grievink, FoodService Instituut Nederland (FSIN)

Toekomst van het bezorgen

Driessen denkt dat de bezorgdiensten in de toekomst kunnen gaan inspelen op de vergrijzing van de maatschappij. ,,Bezorgers doen op dit moment weinig met het aanbieden van tafeltje-dekje voor de ouderen in ons land. Het aantal ouderen zal per jaar met acht procent toenemen en daarop zouden de bezorgers kunnen inspelen met het aanbieden van maatwerk", aldus Driessen. 

Ook Grievink verwacht dat de bezorgdiensten zich niet tot maaltijden blijven beperken. ,,Het zal mij niks verbazen als deze partijen straks medicijnen, post of schoenen gaan bezorgen", aldus de directeur van FSIN. ,,Het bezorgen is een kunstje en of je dat nou invult met sieraden, eten of medicijnen maakt op zich niet uit."

Daadwerkelijke overname

De gesprekken tussen beide partijen kunnen nog stuklopen, omdat Deliveroo en zijn investeerders terughoudend zouden zijn om de onafhankelijkheid van de onderneming op te geven. Het in Londen gevestigde Deliveroo werd bij een laatste financieringsronde vorig jaar gewaardeerd op meer dan 2 miljard dollar. Volgens de ingewijden zou een biedingsvoorstel van Uber aanzienlijk hoger moeten zijn dan dat bedrag. 

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.