Een zelfrijdende auto van Waymo
Volledig scherm
Een zelfrijdende auto van Waymo © AP

Uber schikt in zaak over gestolen techniek voor zelfrijdende auto's

Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app, heeft een schikking getroffen met Google-moederconcern Alphabet over de vermeende diefstal van technologie voor zelfrijdende auto's. Alphabet-dochter Waymo sleepte Uber voor de rechter over die zaak.

De vertrouwelijke informatie kwam van een ex-medewerker van Waymo. Hij zou die bedrijfsinformatie gebruikt hebben om met een eigen start-up verder te werken aan een zelfrijdende auto. Dat bedrijfje werd later overgenomen door Uber. De ex-medewerker werd vorig jaar ontslagen door Uber.

Volgens Waymo is afgesproken dat Uber geen gebruik zal maken van de betreffende technologie. Meer details over de schikking werden niet naar buiten gebracht. Naar verluidt betaalt Uber een klein aandelenbelang aan Waymo ter waarde van circa 245 miljoen dollar.

Miljard schadevergoeding

Door de schikking komt een einde aan de rechtszaak die deze week was begonnen. Ingewijden hadden eerder gemeld dat Waymo een schadevergoeding van een miljard dollar van Uber eiste.

Uber-topman Dara Khosrowshahi stelde niet te geloven dat er gestolen informatie van Waymo bij zijn bedrijf terecht is gekomen en dat deze gegevens ook niet zijn gebruikt door Uber bij zelfrijdende auto's. Hij gaf wel aan de gang van zaken rond de kwestie te betreuren.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”