Volledig scherm
© afp

Uber slaat keihard terug na veroordeling

Taxidienst Uber gaat nieuwe UberPOP-chauffeurs lokken met een startpremie van 100 euro. Het bedrijf gaat daarmee lijnrecht in de tegen politie en justitie, die de omstreden taxidienst nauwlettend in de gaten houden. Onlangs kregen bestuurders een proces-verbaal voor illegaal personenvervoer.

Volgens directeur Niek van Leeuwen van Uber Nederland is de bonus nodig, omdat er nog veel te weinig chauffeurs zijn in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In deze steden is de taxidienst enkele weken geleden begonnen met het omstreden UberPOP. Deze dienst zet niet-professionele chauffeurs en hun auto's in.

In Rotterdam zijn nu tientallen UberPOP-chauffeurs actief, stelt Van Leeuwen. Dat is volgens de directeur lang niet genoeg om aan de grote vraag te voldoen. De app waarmee een UberPOP-taxi kan worden besteld, geeft nu vaak aan dat er geen auto's beschikbaar zijn.

Veel geïnteresseerde bestuurders lijken geschrokken te zijn van de politieactie in Rotterdam, waarbij UberPOP-chauffeurs staande werden gehouden. De bestuurders riskeren een forse boete (1500 euro), omdat ze geen taxivergunning hebben. Deze concurrentie leidde tot spanningen met gewone taxichauffeurs.

Nadat ook de rechter vorige week oordeelde dat de boetes die chauffeurs eerder in Amsterdam kregen terecht waren, leek de taxidienst een snelle dood te sterven. Maar het van oorsprong Amerikaanse bedrijf geeft zich niet gewonnen. Uber wil snel honderden chauffeurs rekruteren in Rotterdam en Den Haag. Volgens Van Leeuwen hoeven Uber-bestuurders zich geen zorgen te maken over boetes of andere sancties. Er loopt nog een bodemprocedure over de rechtmatigheid van de dienst. ,,Dan zal blijken of onze dienst écht illegaal is.'' Chauffeurs die vóór die uitspraak worden beboet, kunnen hun bon inleveren bij Uber.

Verdienen
De taxidienst roept nieuwe chauffeurs op zich snel aan te melden. ,,Want het is een heel makkelijke manier om iets bij te verdienen.'' Iedereen die zich voor eind dit jaar aanmeldt, krijgt bovendien 100 euro extra van het bedrijf bij de eerste rit. Om problemen met gewone taxichauffeurs te voorkomen, heeft Uber de app onlangs aangepast. Tot voor kort kon iedereen met een Uber-account zien waar auto's reden. Dat leidde tot problemen met officiële taxichauffeurs. Voortaan kunnen alleen klanten die een auto bestellen, zien waar het voertuig rijdt.

Uber heeft nog meer plannen voor Nederland. Op de langere termijn komt er nog een dienst bij, kondigt Van Leeuwen aan: UberPool, een soort carpoolservice. ,,Die wordt tot 75 procent goedkoper dan een taxi. Het enige verschil met UberPOP is dat er nog iemand in die auto zit die dezelfde kant op moet.''

Het gebruik van UberPOP en UberPool zal ertoe leiden dat steeds minder Nederlanders in hun eentje in de auto zitten, verwacht Van Leeuwen. ,,Want je hebt met Uber wel de voordelen van een auto, maar je hoeft er zelf niet meer een te hebben. En de auto's die we nog wel op de weg hebben, worden efficiënter gebruikt.''

Gewone taxichauffeurs profiteren op den duur ook, voorspelt hij. ,,De taximarkt in Nederland is nu heel klein. Als door Uber minder mensen een auto hebben, nemen meer mensen sneller een taxi. In de VS zie je taxi's daarvan profiteren.''